1968 Kuşağı devrimci önderlerinden, TKEP (Türkiye Komünist Emek Partisi) kurucularından Teslim Töre, siyasi sürgün olarak yaşadığı İsviçre'nin başkenti Bern’de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Bir yılı aşkın süredir kanser tedavisi gören Teslim Töre, geçtiğimiz günlerde fenalaşarak Bern Beau-Site Hastanesinde yoğun bakıma kaldırılmıştı.

Teslim Töre'nin anısına Avrupa Postası'nda 2014 yılında 'Sol, Mahir Çayan'ı Anlayabilseydi Bugünkü Noktada Olmazdı' başlıklı yayınladığımız söyleşiye tekrar yer veriyoruz.

İşte o söyleşi: 

"Biz Türkiyeli solcular, sosyalistler, küçücük bir dükkancık liderliği sevdasına nedensiz ideolojik ayrılıklar yaratıp, amipler gibi bölünüp fraksiyonculuğa esir düştüğümüz için, Kızıldere ölümsüzlerinin beynimize bir çivi gibi çakılan bu sosyalist kişiliği rayına oturtan eyleminden olumlu hiçbir ders çıkartamadık."

Uzun seneler bir devrimci partinin genel sekreterliğini de yapmış olan Teslim Töre (76), Avrupa Sürgünler Platformu'nun iki günlük Frankfurt toplantısı sonrası sağanak yağmur altında bir Cafeterya'nın bahçesinde ayaküstü yapılan söyleşide, geçmiş olayları dün yaşanmışcasına heyecanla değerlendirdi. Kendisini merakla dinleyen 78 kuşağı devrimcilerine, sol'un günümüzde her zamankinden dah da acil olarak birliğe ihtiyacı var, mesajinı verdi.

"DENİZ GEZMİŞ VE ARKADAŞLARININ İDAMINI ENGELLEMEK İÇİIN AĞIR BEDEL ÖDEDİLER"

Töre şunları ifade etti; "Kızıldere katliamı öncesinden Deniz’le Mahir’in arası siyasi olarak o kadar da iyi değildi. Mahir buna rağmen, Kızıldere'de Deniz’leri kurtarmak için en ağır bedeli yaşamıyla ödedi. Ama Mahir Çayan’ı bizler ne o zaman, ne de bugün anlayabildik. Eğer onu anlayabilmiş olsaydık bugün bu hallerde olmazdık. Belki arkadan gelen nesiller anlarlar. Devrimcilik ilk önce insani temeller üzerinde yükselmelidir. O açıdan Mahir Çayan’a ayrı bir değer veriyorum. Çünkü biz, onda bunu gördük" dedi.



"ONLAR SOSYALİZMİN İNSANCIL YÜZÜ VE SOSYALİSTLERİN BİRLİĞİNİN SEMBOLÜDÜRLER"

"Mahir Çayan’ı Türkiye solu anlayamadı. O siyasi olarak hiç de anlaşamadığı bir başka parti (THKO) yöneticilerinin hayatını kurtarmak için, yoldaşlarıyla birlikte ağır bedel ödedi. Ben iddia ediyorum Bolşevik Devriminde bile böyle samimi ve yoldaşça bir davranış yaşanmamıştır."

"Bana gör Mahir yoldaş; bu günün dünyasını ve insanlığın varması gereken geleceğin insani değerler sistemi limanını hiçbir kafa karışıklığına meydan vermeyecek şekilde, anlamak isteyen herkese net bir şeklinde anlatmıştır. Geleceğin sosyalizminin Mahir Çayan ve yoldaşlarının göstermiş olduğu değerler üzerine kurulacağı kuşku götürmez." diyerek Kızıldere de katledilen devrimcilerin o günkü koşullarda solun birliğindeki sıcak dayanışma duygularına özellikle dikkat çekti. 



Teslim Töre, 30 Mart 1972 Kızıldere'de bomba ve bazukalarla katledilen Mahir Çayan ve yoldaşları için şu açıklamada bulundu: "Onlar, sosyalizmin insancıl yüzü, solun, sosyalistlerin birlik olmalarının sembolüdürler. Onlar, etnik kökenleriyle oluşturmuş oldukları toplumsal bileşenle, Türkiye' de yaşayan bütün halkların bir arada yaşamalarının sembolüdürler. Ve öyle kalacaklardır. Hiç kimse onları, öteleyiciliğin, fraksiyonculuğun, lider sultasının, örgütü amaçlaştırmanın sembolü ve aracı haline getiremez" dedi.

İşte o söyleşinin linki:

https://www.avrupa-postasi.com/siyaset/teslim-tore-sol-mahir-cayani-anlayabilseydi-bugunku-noktada-olmazdi-h93496.html