İlhami Yazgan- Köln

Ölümünden önce Yazar arkadaşı Oktay Duman ile birlikte tasarladığı “Barikatlar Düşerken” isimli kitap çalışmasından bölümlerin okunduğu gecenin sunumu, Tüday aktivisti Onur Murat tarafından yapıldı.  Kitap, İbrahim Satılmış’ın Çorum’dan başlayıp sürgünde devam eden devrimci mücadelesini anlatmakta. Geçtiğimiz yıl 51yaşında, ani ölümüyle ailesini, sevenlerini ve mücadele arkadaşlarını yasa boğan Satılmış, ölümünden üç hafta sonra yayımlanmış olan kitabıyla da geceye katılan dostlarını duygulandırarak, böylesi anı çalışmalarının önemine vurgu yapıldı.


Ozan Yayıncılık tarafından yayımlanan “Barikatlar Düşerken'' başlıklı kitaptan bölümler okuyan Yazar Oktay Duman, İbrahim Satılmış ile birlikte yazdıkları kitabın yazılma hikayesi hakkında katılımcılara şu bilgileri aktardı:

" İbrahim Satılmış ile Tüday‘da (Türkiye/Almanya İnsan Hakları Derneği) yürüttüğüm çalışmalar döneminde tanıştım. Bu çalışmaya başlamadan önce kendisinden Çorum Olayları başta olmak üzere, 1981 başında Filistin'e gidişini, daha sonra 1984 yılında Yunanistan'a çıkışı ve daha sonraki devrimci mücadelesine ilişkin anılarını defalarca dinledim. İbrahim'in anılarının zenginliği ilgimi çekiyordu.  Komuoyunda Alevi katliamları olarak bilinen ve yıllardır Türkiye Devrimci Hareketi'nin hala derli toplu yazamadığına inandığım Filistin mücadelesinde yer almış bu kişinin yaşadıkları mutlaka tarihe mal edilmeliydi. Bu nedenle İbrahim’e sürekli "anılarını yazmalısın" yönündeki baskılarım yer yer bunaltıcı bir hal aldı. Yazmalısın ki; genç kuşaklar sizin ağzınızdan, birinci elden yaşadıklarınızı okuyabilsin. Kişisel baskılarım, zamanla sonuç verdi. 78'liler olarak andığımız eylemci insanlar, kısa bir süre öncesine kadar adeta kaleme uzak durdular. Bunu biliyordum! İbrahim anlatacak ben yazacaktım. İbrahim'in anlatıları üzerinden iş başa düştü ve bu kitap doğdu"


Erdal Şahin'in özgün sesiyle türkü ve değişler okuduğu gecenin sohbet bölümünde söz alan İbrahim’in dostları, onunla yaşadıkları anılarını paylaştılar. Eşi Fatoş Satılmış’ın da katıldığı okumada, İbrahim’in 1980′lerin ortasında Almanya’nın Köln kentine siyasi bir mülteci olarak sığınmak zorunda kalıp  inatla demokrasi ve özgürlük mücadelesini sürdürmüş olması, Türkiye vatandaşlığından atıldıktan sonra, uzun yıllar Alevi ve Kürt hareketine destek vermesi örneği belirtilerek, sürekli çözüme yönelik devrimci kişiliğine vurgu yapıldı.