Litvanyalı film yönetmeni Mantas Kvedaravicius'da Ukrayna'da ki savaşı belgelemek için bulunduğu liman Mariupol kentinde hayatını kaybetti.

Rus film yönetmeni Vitaly Mansky, Litvanyalı yönetmenin ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada, “Arkadaşımız Artdocfest katılımcımız, Litvanyalı belgesel yazarı Mantas Kvedaravicius, bugün Mariupol’da, elinde kamerayla, bu saçma savaşta öldürüldü” ifadelerini kullandı.

Litvanyalı belgesel yönetmeni ve yapımcısı Giedre Zickyte ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında, “RIP’in sevgili yetenekli Mantas’ı. Litvanya sinema topluluğu ve tüm dünya için korkunç bir kayıp. Kalplerimiz kırıldı” dedi.

Kvedaravičius, "Barzakh" adlı belgesel filmiyle 2011 Berlinale'de Uluslararası Af Örgütü Film Ödülü'ne layık görüldü. 45 yaşındaki belgesel yapımcısı, uzun süredir şiddetin gündelik doğasıyla ilgileniyor ve uzun yıllarını Çeçenya'daki işkenceyi araştırarak geçirdi.

BM: İsrail, Gazze'ye gıda yardımlarını engelliyor BM: İsrail, Gazze'ye gıda yardımlarını engelliyor

Kvedaravičius, 2014'te Mariupol'da, savaş halindeki şehrin parçalanmış durumunu ele alan "Mariupolis" filmini çekti. Film, sokakta savaş sesleri duyulurken paramiliterlerin kütüphaneye nasıl sığındıklarını ve mühimmat yüklediklerini anlatıyor. Film roket vuruşlarıyla kapanıyor. Şimdi filmde gösterilen gerçeklik, yapımcının kendisini yakaladı.

Kvedaravicius'in "Mariupolis" filmi 2016 Berlin Uluslararası Film Festivali’nde ilk kez gösterilmişti.