PKK'nin çeşitli tarihlerde kaçırıp elinde tuttuğu 8 kamu görevlisi bugün Kuzey Irak'ta örgütün kamplarının bulunduğu Amadiye bölgesinde BDP'li 2 milletvekilinin de bulunduğu heyete teslim edildi.

PKK'nin çeşitli tarihlerde yol kesip kaçırdığı ve aylardır ellerinde tuttuğu kaymakam adayı Kenen Erenoğlu, polis memuru Nadir Özgen, astsubay Abdullah Söpçeler, uzman çavuşlar Zihni Koç ve Kemal Ekinci, erler Hadi Gizli, Ramazan Başaran ve Reşat Çeçan'ı serbest bırakacağını açıklamasının ardından, onları teslim almak üzere dün Türkiye'den bir heyet Kuzey Irak'a geçti. BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt ve Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici'den oluşan 6 kişilik heyet dün Erbil'de bir dize temasta bulundu. Yapılan görüşmelerde çıkan sorun nedeniyle PKK'nin rehin tuttuğu kamu görevlilerinin teslim edilmesi bugüne kaldı.

Bu sabah kamu görevlilerini teslim almak için Türkiye'den giden heyete, Bölgesel Kürt Yönetimi'ni temsilen Amadiye Kaymakamı Hüseyin Çelki ile Amadiye Emniyet Müdürü de katıldı. Heyet zırhlı araçlar ve peşmergelerin koruması altında, Amadiye İlçesi yakınlarındaki Zap Vadisi girişine saat 08.30 sıralarında ulaştı.

Teslim yerinde çok sayıda basın mensubunun bulunması nedeniyle sorun çıktı. Kamu görevlilerini teslim alacak heyetin araçları geri döndü. Yapılan görüşmeler sonucunda kriz çözülürken, heyet saat 10.00 sıralarında yeniden PKK'lılarla buluşması noktasına gitti.

Heyetle PKK'lilar arasında yapılan görüşmenin ardından, grup halinde kamu görevlilerinin rehin tutulduğu ve yaklaşık 100 metre uzaklıktaki bölgeye gidildi.

Türkiye'den giden heyet üyeleri burada bir süre PKK'nin rehin tuttuğu kamu görevlileriyle görüştü. Görüşmenin ardından teslim için işlemlere başlandı.

"ŞARTSIZ TESLİM"

Bu sırada 'Baver Dersim' kod adlı Süleyman Şahin, aylardır ellerinde tuttukları kamu görevlilerini koşulsuz teslim edeceklerini, ellerinde başka resmi görevli bulunmadığını söyledi. Bununla çözüm sürecine katkı yaptıklarını söyleyen Şahin, konuşmasında şunları söyledi:

"Buraya gelen heyete kamu görevlilerine sağ salim teslim ediyoruz. Sayın Öcalan'ın çağrısı ve KCK'nın talimatıyla bu kişileri şartsız bir şekilde heyete teslim edeceğiz. Bizim bunları tutuklamamız, bu ülkede yaşanan savaş gerçeğinin sonucudur. Bunlara burada hiç bir kötü muamele yapılmadı. Sağlık ve güvenlikleri ön plandı tutuldu. Bir protokol imzalayarak heyete teslim edeceğiz. Bunları serbest bırakmamızın demokratik çözüm sürecine katkı sunacağını umuyorum. Türkiye halkı buna değer biçmelidir. Bu 8 kişinin dışında bizim elimizde herhangi bir resmi görevli yoktur."

BDP'Lİ KURT: SÜRECE YÖNELİK JEST

Heyet adına konuşan BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, bölgeye kamu görevlilerini teslim almak için geldiklerini ve teslim işlemleri için Bölgesel Kürt Yönetimi'nin de kendilerine büyük destek verdiğini söyledi. Kurt, şunları söyledi:

"Kolay bir işten söz etmiyoruz. Sevinçliyiz, 8 kardeşimizi İbrahim Halil Sınır Kapısı'nda aileleriyle buluşturacağız. Ama bir tarafta da üzüntülüyüz. Bu sorunu çözemediğimiz için buradaki kardeşlerimizi Türkiye'ye götüremiyoruz. Öyle arzu ediyorum ki, bir gün bu kardeşlerimiz de gelecek. Özgür bir ortamda bir arada yaşamak istiyoruz. Sayın Öcalan'ın gayretleri ile başlayan çözüm süreci ile ifade ettiğim noktalara gelebileceğiz. Çözüm kapısı aralandığını umut ediyorum. PKK, bunları şartsız serbest bırakıyor. Şartsız bırakması çok anlamlıdır, sürece yönelik bir jesttir. Türk kamuoyunun bu süreci doğru algılayacağını umut ediyorum."

Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ile İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da bir konuşma yaparak, atılan adımların çözüm süreceği için olumlu olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından, Türkiye'den giden heyet, Amadiye Kaymakamı ve Emniyet Müdürü, 8 kamu görevlisinin teslim alındığına dair tutanakları imzaladı. İmzaların ardından heyet üyeleri kamu görevlileriyle öpüşüp, tokalaştı.

ERENOĞLU: ZOR ŞARTLARDA KALDIK

Kaçıralan kamu görevlilerinden kaymakam adayı Kenan Erenoğlu, gazetecileri kısa bir açıklama yaparak, "19 ay bu çatışma koşullarında, bu doğada zor geçti. Kaçırıldığımız günden beri dağ koşulları nedeniyle çok zor şartlarda kaldık" dedi.

Bu süreçte doğru pozisyon almaya çalıştıklarını anlatan Erenoğlu, "Adeta sırat köprüsünden geçtik. Zaman zaman sağlığımız bozuldu. Mevcut imkanlarla tedavi olmaya çalıştık. Sorunumuz da olsa biz vatanımız, milletimiz için hayırlı olan duruşu koruduk. Süreç üzerimize büyük bir yük yükledi. Sürecin hayırla sonuçlanmasını umut ediyorum. Dağ koşullarında en büyük sıkıntımız haber almaktı. Elimizde zor çeken bir radyomuz vardı" dedi.

Astsubay Abdullah Söpçeler de, Kenan Erenoğlu'nun sözlerine katıldığını belirtti. Heyet üyeleri daha sonra 8 kamu görevlisini alarak bindirdikleri ciplerle Irak'ın Türkiye'ye açılan ve Habur Sınır Kapısı'nın karşısında yer alan İbrahim Halil Gümrük Kapısı'na doğru yola çıktı. Heyet ve 8 kamu görevlisi saat 13.30'da Halil İbrahim Sınır Kapısı'ndan geçiş yaptı.