İsveç ağır ağır banknot kullanmaktan vazgeçiyor… Ekonominin %3 nün nakit parayla döndüğü ülkede, bir çok akaryakıt istasyonu, banka ve mağaza sadece kredi kartı kabul ediyor. Yeni bir sistem ise kredi kartı ile cep telefonunu birleştiriyor.

Avrupa’da 1661 yılında kağıt para kullanmaya başlayan ilk ülke olan İsveç‘te nakit para kullanma dönemi hızla sona yaklaşıyor. Bugün pek çok alanda nakit para kabul edilmiyor. İş yeri ve bankaların çoğuda kağıt parayla işlem yapmayı bıraktı. Çok küçük işletmelerin hatta bireylerin bile kredi ve banka kartıyla bile ödeme kabul etmesine olanak sağlayan, bir sistemde hızla yaygınlaşıyor.

Artık akıllı telefon veya tablet bilgisayarı olan herkes kredi kartıyla ödeme kabul edebiliyorIzettle firmasının geliştirdiği uygulamayla İpad veyeİphone‘a yerleştirilen küçük bir cihaz sayesinde kredi veya banka kartından para çekilebiliyor. Sistem, kartın yerleştirilmesinin ardından kullanıcının ismini veya imzasını bilgisayar veya telefon ekranına karalamasıyla çalışıyor.

Sistemi kullanan küçük işletmeler müşterilerinin çoğunun uygulamadan memnun olduğunu söylüyor. İsveç hali hazırda banknotu en az kullanan ülke konumunda. Uygulamayla ülkedebanknot kullanımının neredeyse son bulacağı belirtiliyor. Almanyada yakında bu sisteme geciyor..