Duruşma öncesinde Ostim ve İvedik Patlamalarında Hayatını Kaybeden İşçilerin Adalet Arayan Aileleri adliye önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.

 

Aileler basın açıklamasında, bütün kaygı ve mücadelelerinin, ekmek mücadelesinin işçinin hayatına mal olmaması, işçi güvenliğinin sağlandığı, daha insani çalışma koşullarının yaratılması ve denetim sorumluluğu olanların görevlerini gereği gibi yapmalarını sağlamak amacını taşıdığını belirterek adalet mücadelelerini yılmadan sürdüreceklerini, iş cinayeti halini alan ölümlerin takipçisi olacaklarını ve sorumlu kamu kurum ve kuruluşları ile temsilcileri hakkındaki savcılık soruşturmasının neticelendirilerek süren davayla birleştirilmesini talep etti.

 

Basın açıklamasında her ayın ilk pazar günü Vicdan ve Adalet Nöbeti tutmaya devam ettiklerini ve 28 Nisan’ın diğer dünya ülkelerindeki gibi ülkemizde de İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenler İçin Anma ve Yas Günü ilan edilmesi taleplerini yineleyen aileler, vicdanlı herkesi 8 Eylül Pazar günü 13.00’te İstanbul Galatasaray Meydanında tutulacak 21. Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne davet ettiler.

Bugün görülen 17. duruşmada davanın seyriyle ilgili önemli gelişmeler yaşandı.

 

Ostim-İvedik patlamaları ile ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2011/17600 No ile sürdürülen soruşturma sonucunda 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sadece 9 sanık hakkında dava açılmış ve diğer 9 şüpheli hakkında ise “Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair” karar verilmişti. Bu karara karşı müdahil avukatlar, 18 Nisan 2012’de Sincan Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulunarak takipsizlik kararının kaldırılmasını talep etmişlerdi. Müdahil avukatların yaptıkları itiraz üzerine Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi 2 Ağustos 2013 tarih ve 2013/2824 D.İş sayılı karar ile itirazı kabul ederek takipsizlik kararını kaldırmıştı.

 

Takipsizlik kararının kaldırılmasına ilişkin karar üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 2013/109378 soruşturma no ile Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava ile birleştirme istemli olarak 9 sanık hakkında (Abbas KALAYCI, Zeki ÖZDEMİREL, Kenan ERSOY, Metin BİÇER, Selma GÜLEÇ, Mustafa SAYDAM, Ayhan ÖZKAN, Hasan ÖZKAN, Coşkun ÇAMURCU) iddianame düzenlenerek dava açıldı.

 

10. Ağır Ceza Mahkemesi duruşmada 9 sanık hakkında açılan dava ile 2011/256 esas no ile görülen davanın birleştirilmesine karar vererek hakkında yeni dava açılan sanıkların celbine karar verdi. Bu kararla birlikte dosyadaki sanık sayısı 18 kişiye ulaştı.

 

Ağır Ceza Mahkemesi, dosya halen mahkemeye gelmemiş olduğundan müdahil avukatların bilirkişi raporuna daha önce yaptığı itirazın dosya geldikten sonra değerlendirilmesine ve tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 4 Ekim 2013 cuma günü saat 10.10’a erteledi.