7 çocuk annesi Mariam ( Meryem) Bakırcıyan uzun zamandır rahatsızdı. Mariam Bakırcıyan'ın naaşı aile yakınları ve Orhan Bakır'ın mücadele yoldaşlarından Hasan Aksu ile Hüseyin Balkır'ın da katılımıyla Georgisk Kilisesi'nde yapılan dini ayin sonrası, sade bir törenle defnedildi. Mariam Bakırcıyan'ın cenaze törenine Türkiye'den Yaşam Ağacı ve Onur Vakfı ile Avrupa'dan Partizan adına Çelenk gönderildi. 



ORHAN BAKIR KİMDİR ?

Gerçek ismi Armenak Bakırcıyan'dır. Diyarbakır doğumlu yoksul bir Ermeni ailenin çocuğu olan Armenak Bakırcıyan, İstanbul Edebiyat Fakültesi'ndeki öğrencilik yıllarında mahkeme kararıyla ismini Orhan Bakır olarak değiştirir. O yıllarda Hrant Dink ile arkadaştır. Hrant Dink'te aynı tarihte mahkeme kararıyla Hrant yerine, Fırat ismini alır. Korkunun ve baskının dorukta olduğu yıllardır.


Orhan Bakır, TKP/ML üyesi olarak çeşitli olaylara karıştığı iddiasıyla aranırken gözaltına alınır işkencelere maruz kalır. Tutuklu olduğu İzmir Buca cezaevinden tedavi için jandarma eşliğinde hastaneye giderken, bir grup yoldaşının müdahalesi sonucu firar eylemiyle 18 Ekim 1977 tarihinde özgürlüğe adım atar. Tekrar boyalı basının ve egemen güçlerin hedefi olur ve aranır. Ülke genelinde yapılan operasyonlar sonucu 13 Mayıs 1980 günü Elazığ- Karakoçan'da katledilir.