Açıklamada şunlar yer aldı: “Kamuoyunun bildiği gibi bir süreden beri Maraş’ın Pazarcık ilçesinin Çöçelli köyüne kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi yapılması yönünde bir gelişme yaşanmaktadır. Bu faaliyet belki bir işletme açısında verimli olabilir, ancak hem doğaya hem de insanlığa zarar verecektir. Bu kalker ocağı ve kırma- eleme tesisi sadece Çöçelli köyünü değil Evri, Pınarbaşı, Eski Şarkaya köyleri başta olmak üzere bütün çevre köyleri çok derinden etkileyecektir.”

Ovama Dokunma Çevre Hareketi bu doğa saldırısının gerçekleşmesi halinde endişelerini şöyle sıraladı:

“Yapılacak olan kalker ocağıyla, her şeyden önce yaratılacak olan kirlilik, yoğunluk ve gürültüden dolayı insanların en dokunulmaz alanı olan evlerinde, huzur ve dinginlik içinde yaşama olanakları ortadan kalkacak, evler oturulamaz, dinlenilemez hale gelecek ve bir süre sonra kimse o evlerde yaşayamayacaktır. Zaten daha önce açılan kalker ocaklarından dolayı evlerde çatlaklar oluşmuştur. Şimdi açılacak olan yeni ocaklar ve patlatılacak olan dinamitlerle çok daha büyük felaketler yaşanacaktır. Aynı şekilde bölge ve çevrede de yaşam olanakları ortada kalkacaktır, doğanın altı da üstü de korkunç bir inşaat alanına dönüştürülecek, doğal bitki örtüsü ortadan kalkacağı için hem doğa zarar görecek hem de doğallığın verdiği huzur yok edilecektir. Bölgenin doğal yapısının tahrip edilmesi daha çok salgın, daha çok deprem, daha çok iklim değişikliği olarak hayatımıza yansıyacaktır. Ayrıca az sayıda kalan bölge insanının da bölgeyi terk etmesine yol açacak, yeni sürgünler yeni gurbet hikâyeleri yaşanacaktır. Bunların yanında yılların özlemini ve gurbetin acısını dindirmek ve kökleriyle buluşmak için tatile giden insanların topraklarıyla kurdukları bağlar bir kez daha kopartılacaktır. Böylece insanların köklerinde ve kutsal mekanlarında aldıkları yaşama sevinci yok edilecek, yurtsuzluk duygusu öksüz bir çocuğun yürek yangını olarak bir kez daha insanlarımızı kahredecektir."

“MARDEF’in çatısı altında faaliyet yürüten, biz, Ovama Dokunma Çevre Hareketi olarak ÇÖÇELLİ’de yapılmak istenen bu taş ocağına karşı köylülerle ve bölge halkıyla birlikteyiz, onları destekliyor onların bu onurlu mücadelesine her türlü katkıyı sunmayı varlık gerekçemiz olarak gördüğümüzü ifade etmek istiyoruz. Bu anlamda sürdürülecek olan mücadeleye de bütünlük içinde bakıyoruz ve bütün çevre örgütlerini ortak hare- ket etmeye davet ediyoruz.”