Tam adı Nelson Rolihlahla Mandela’dır. 18 Temmuz 1918 tarihinde doğmuştur. Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ilk devlet başkanı olan Nelson Mandela, ilk defa tüm halkın katıldığı seçimler sonucu başkan seçilmiştir. Nelson Mandela 1994 ila 1999 yılları arasında devam ettirdiği yönetimi boyunca fakirlik ve ırkçılık ile mücadele etmiş,”anti-apartheid” olarak tanınan ırkçılık ile mücadele çabasının önde gelen liderlerinden olmuştuır. Bu alandaki çabaları ona 1993 yılında Nobel Barış Ödülü getirmiştir. Nobel Barış Ödülü dışında, Amerika Birleşik Devletleri Özgürlük Madalyası, Lenin Nişanı gibi ödüllerin de dahil olduğu topam 250 ödüle layık bulunmuştur.
 
İLK SİYAHİ AVUKAT
 
Nelson Mandela’nın babası Tembu kabilesinin şefi Gadla Henry Mandela’dır. Tembu kabilesinde “Kosa” adı verilen bir dil konuşulur. Nelson Mandela lise eğitiminden sonra hukuk üzerine Witwaterstrand Üniversitesi’nde eğitim almıştır. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ilk siyahi avukatı ünvanı da böylece Nelson Mandela’nın olmuştur.
 
1962′de kendisine destek olunmasını sağlamak amacı ile ülkesinden ayrıldı. İngiltere’yi ve Afrika’nın diğer ülkelerini dolaştı. Ancak, tekrar ülkesine döndüğünde ülke dışına çıkmak, halkı galeyana getirmek, kışkırtmak, vb. iddialar ile yargılanarak beyaz ırktan oluşan yönetim tarafından ömür boyu hapis cezası ile cezalandırıldı. Bu Nelson Mandela için karşı olduğu ırkçılığın sonucu, haksız bir ceza idi. Nelson Mandela Robben Adası’nda tam 27 yıl hapis yattı. 1990 yılında dönemin devlet başkanı De Klerk tarafından Nelson Mandela 71 yaşında şartsız serbest bırakıldı.
 
IRKÇILIKLA MÜCADELENİN SEMBOLÜ
 
Hapiste geçen yılları Nelson Mandela’nın mücadele azmini köreltmemiş, tam tersi daha da onu istekli hale getirmiştir. Serbest kalır kalmaz Demokratik bir Güney Afrika Cumhuriyeti'nin kurulması için çalışmalarına başladı. Nelson Mandela 10 Mayıs 1994′te Güney Afrika’da seçilen ilk siyahi devlet başkanı olmuştur. Nelson Mandela; ünü kendi ülkesi sınırlarında kalmamış, ırkçılık ile mücadelenin sembol isimlerinden biri olmuş bir lider olarak Dünya tarihine adını yazdırmıştır.