Avrupa Postası

Hamburg'da göçmen nüfusun yoğun olarak yaşadığı Altona-Nord / Eimsbüttel semtinde çıkan yangın sonrası ilk yardım ekipleri sözcüsü Martin Schneider bir açıklama yaparak, "çoğunluğu pencere önlerinde çaresizce yardım bekleyen 46 kişinin ikamet ettiği binada bir bebek, üç çocuk ve biri de hamile olmak üzere dumandan zehirlen 27 göçmenden 15'i, yangın merdivenleriyle kurtarılarak çeşitli hastanelere kaldırıldı" dedi.




Hamburg polis yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya
 göre ölenler Pakistanlı mülteciler ve 2002 yılından beri Hamburg'da yaşıyorlardı. Binada Pakistanlı, Afganistanlı ve Rus Federasyonundan gelen mülteciler oturuyordu. Özel bir kişiye ait bina bazı evsizleri de barındıran Hamburg Eyaletine bağlı 'fördern & wohnen' isimli resmi daire tarafından kiralanmıştı.,

Altona- Nord (Eimsbüttel) semtindeki yangının binanın giriş bölümündeki çocuk arabasının yakılması sonucu çıktığı belirtilerek, büyük olasılıkla bir kundaklama olduğu ifade edildi. Ancak soruşturma makamları teknik bir arızanın yangına yol açmış olma ihtimalini de göz önünde bulundurduklarını belirtti.


Hamburg’daki son çıkan olayların merkezi durumundaki Rote Flora Alternatif Kültür Merkezi’ne birkaç yüz metre uzaklıktaki bir binada çıkan yangında hayatını kaybeden üç göçmen, olay sonrası komşuları tarafından bina önüne bırakılan çiçek ve yakılan mumlarla anıldılar.



MÜLTECİLERLE DAYANIŞMA KOMİTESİNDEN AÇIKLAMA


Mültecilerle ilgili dayanışma komitesi tarafından yapılan bir açıklamada, "üç kişinin ölümü ve 30 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan yangın , Almanya‘daki yürütülen iltica politikasının bir sonucudur" sözleriyle ifade edilerek, "Avrupa sınır yetkililerinin sert uygulamaları sonucu Lampedusa ve Ceuta’da mülteciler boğularak ölmektedir. Almanya’da ise uygulanan yoğun polisiye kontroller ve özel yasalar sonucu, ırkçı saldırılara çanak tutulmaktadır“ Dendi.



Hamburg eyalet başbakanı Olaf Scholz, (SPD) Afrikalı Lampedusa mültecilerine karşı izlemiş olduğu "ırkçı politikadan dolayı", kundaklama olayının siyasi sorumlusu olarak suçlanarak eleştirildi.

Askeri kazerne benzeri mültecilerin toplu olarak bir arada ikamet ettiği yerleşim alanlarının uzun zamandır eleştiri konusu olduğu belirtilerek, bu duruma acilen son verilmesi istendi.