Becerra başta olmak üzere Kolombiya’daki tüm tutsakların serbest bırakılmalarını talep eden pankratlar açan ve sloganlar atan göstericiler aynı zamanda İsveç vatandaşı olan Becerra’ya İsveç Hükümetinin sahip çıkmamasına tepkili. Dışişleri Bakanı Carl Bildt’in üç maymunu oynamayı bırakıp devreye girmesini istiyorlar.

Becerra “Yurtsever Birlik” adlı partinin Corinto İli Belediye Meclisi Üyesi iken ölüm tehditleri almış ve 1993 yılında Kolombiya’yı terkederek İsveç’e sığınmıştı. İsveç’te “Yeni Kolombiya Haber Ajansı”, “ANNCOL”u kuran Becerra Kolombiya hükümeti tarafından “FARC”ın Avrupa sorumlusu olmakla suçlanıyordu. Geçtiğimiz yılın Nisan ayının son günlerinde Stockholm’den Almanya üzerinden Venezuella’ya uçan Becerra havaalanında gözaltına alınmış ve Kolombiya’ya teslim edilmişti.

Becerra’nın iadesi Chavez’in bugüne dek devrimci güçlerden gördüğü en yoğun tepkilere yol açmış, Karakas’ta protesto gösterileri yapılmıştı. Chavez’e destek veren Venezuella Komünist Partisi hükümete güveninin sarsıldığını açıklamış, Becerra’nın Kolombiya’ya teslim edilmesini emperyalizme ve bölgedeki karşı devrimci ve gerici güçlere verilmiş bir taviz olarak değerlendirmişti. Aydınlar, hukukçuklar, sol örgütler ve sendikalar da Becerra’nın Kolombiya’ya teslim edilmesini protesto etmek için Karakas’ta gösteriler yapmışlardı.

Geçtiğmiz yılın Nisan ayında tutuklanan gazeteci aradan 15 ay geçmesine rağmen halen mahkemeye çıkarılmadı. Şilili politik mülteci Alberto Nunez, Becerra’nın FARC gerillalarının Kolombiya’daki çalışmalarını “ANNCOL”da yayımladığı için terörist olmakla suçlanarak 20 yıl hapis cezası alma riskiyle karşı karşıya kaldığını söylüyor. 18 yıldan beri İsveç vatandaşı olan Becerra’ya İsveç’in sahip çıkmamasına tepki gösteriyor.

Latin Amerikalılar her hafta Pazartesi günleri İsveç parlamentosunun karşısındaki meydanda toplanarak “Becerra terörist değil, gazeteci, serbest bırakılsın” sloganını atıyor. Nunez, Becerra özgürlüğüne kavuşana kadar eylemlerini sürdüreceklerini söylüyor. ANF