Gürsel Köksal
70'li yıllarda TRT'de sunduğu "Güne Bakış" adlı haber programıyla yepyeni bir akım yaratan Can Akbel 81 yaşında hayata veda etti.


1953 yılında Ankara Radyosu'nda spiker olarak göreve başlayan Can Akbel, kurucusu olduğu WDR Türkçe Bölümü'nde Yayın Müdürlüğü yapmış, daha sonra Türkiye’ye dönerek, emekli oluncaya kadar TRT Televizyonu'nda çalışmıştı.

Akbel için yarın 13.30'da, TRT İstanbul Bölge Müdürlüğü Radyoevi'nde tören yapılacak. Cenazesi, daha sonra Bebek Camisi'nde kılınacak ikindi namazının ardından Çengelköy Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Can Akbel’i örnek bir gazeteci olarak hep hatırlayacağız.

Ailesine, yakınlarına, öğrencilerine, başta "Köln Radyosu" ve TRT'deki meslektaşlarımız olmak üzere tüm medya camiasına başsağlığı diliyoruz.

ALMANYA’DA İLK TÜRKÇE RADYO YAYINI

Türkiye kökenliler arasında halen “Köln Radyosu” olarak bilinen WDR Türkçe Yayınları 2 Kasım 1964’te başladı. Radyonun dinleyicilerini “Almanya’daki Türkler için Türkçe yayınımıza başlıyoruz. Hepinize kalpten selamlar”  sözleriyle selamlayan ilk spikeri, Can Akbel’le birlikte “Köln Radyosu”nun kuruluş hazırlıklarında yer alan devlet tiyatroları sanatçısı eşi Suna Sirmen Akbel’di. 

Can Akbel, 1934'te İzmir’de doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim görürken Ankara Radyosu'nda spiker olarak mesleğe adım attı (1953).

Daha sonra meslek eğitimi için Almanya'ya gitti.  Münster Üniversitesi “Publizistik” Bölümü’nü bitirdikten sonra WDR’de televizyon stajı gördü.

Eşi Suna Akbel’le WDR Türkçe servisinin kuruluşunu ve ilk yayınlarını gerçekleştiren ekipte yer aldı, yayın müdürlüğünü üstlendi. Çalıştıkları üç yıl boyunca “Köln Radyosu”nun yayınlarının zenginleştirerek, etkin, sevilen ve ilkeli bir yayın haline gelmesine, Almanya’daki Türklerin önemli bir haber, bilgi ve eğlence kaynağı olmasına büyük katkıları oldu.

Akbel’ler, üç yıl sonra Türkiye’ye, Suna Akbel, Devlet Tiyatrosu’na, Can Akbel de TRT’ye döndüler.

Can Akbel, 1968'de deneme yayınlarına başlaya TRT televizyonunda  redaktör - spiker olarak çalışmaya başladı. Emekli oluncaya kadar TRT televizyonunda çalıştı.

70'li yıllardan itibaren yıllarca hazırlayıp sunduğu “Güne Bakış" adlı haber programı, haber sunumunda yeni bir dil yarattı ve çok sevildi. Bugünkü gece haberlerinin başlangıcını oluşturdu.

1999'da emekliye ayrıldı, ardından Bahçeşehir Üniversitesi Sinema-TV Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak deneyimlerini gençlerle paylaştı.