ABD’nin Suriye’ye yönelik müdahale hazırlıklarıyla ilgili olarak sorularımızı cevaplayan Myrdal, “Dünya’da ilk kimyasal silahı 1. Dünya Savaşı’ndan sonra İngiltere Irak’ta kullandı. Daha sonra da Japonya Çin’de, ABD Kore’de kimyasal silahlar kullandı. Vietnam savaşı sırasında ABD’nin gerillalar ve halka karşı “Agent orange” gazını kullandığını bilmeyen yok” dedi.

“Suriye’de kimyasal silah kullanılmışsa, bunu araştırmak ve kimler tarafından kullanıldığını saptamak ABD’nin değil, Birleşmiş Milletler denetçilerinin yetkisinde” diyen Myrdal, kimyasal silah kullanmaktan sabıkalı ABD’nin Suriye’ye yönelik tehdit ve müdahalesinin kabul edilemeyeceğini söyledikten sonra konuşmasını şöyle sürdürdü:

“ABD’nin yapacağı bir müdahale geri tepip kendisine yönelebilir. Bölgede büyük bir savaşa da yol açabilir. Emperyalistler her zaman bir din ve mezhep savaşını kışkırttı. Eğer Orta-Doğu’da böyle bir şey olursa, düzenin ve barışın sağlanması bir kaç kuşak alır.”

ABD’nin El Kaide’yi kurdurduğunu söyleyen Myrdal “Emperyalistler önce kurdurdu. Şimdi de ona karşı mücadele ediyor. Ama ABD hala prensip olarak El Kaide’yi hala destekliyor. Suriye’ye yönelik bir askeri müdahale El Kaide’yi güçlendirir” şeklinde konuştu.

Erdoğan’ın ABD ile işbirliği yaparak Suriye’yi suçlamasını, El Nusra gibi grupları desteklemesini eleştiren Myrdal, AKP İktidarı ve Erdoğan’ın savaş kışkırtıcılığı yapmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.