Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır.  

 

Çocuğu olan memurlara 3 gün doğum izni varken işçiye bu hakkın tanınmaması "Başbakan, en az üç çocuk yapmayı sadece memurlardan mı istiyor?" dedirtmektedir. Ücretsiz izin alamayan, bu nedenle eşi doğum yaparken yanında bulunma, doğan çocuğunu kucaklama hakkı olmayan baba ve baba adaylarına yetkililerin kulak vermesi gerekir. 

 

Başbakanın Türkiye'deki genç nüfus oranının korunması ile ilgili en az üç çocuk talebinde bulunmasının gerekçeli nedenleri olabilir. Ancak bırakın çocukların beslenmesini ve iyi bir şekilde okumasını, doğum halinde eşinin ve yeni doğacak çocuğunun yanında olmak için 1 gün bile yasal izni olmayan işçilerin bu izni en doğal hakkıdır. Çocuk izninde yasal bir hak olmadığı için bu duruma işçi ses çıkaramamaktadır.

 

Türkiye’de 1.7 milyon taşeron işçisi çalışmaktadır. İş güvenceleri olmayan, ücretleri zamanında ödenmeyen, tazminatlarını alamayan bu işçilere sahip çıkılmalıdır. Birçok haktan mahrum olan emekçilerin kullanması gereken haklarını bazı firma yetkililerinin insafına bırakmayalım.

 

Bizleri yönetenlerin bu adaletsizliği ortadan kaldırarak çalışanlar arasında adaleti sağlamaları gerekir.

 

Nihat ALTAY

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi