Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, 17 Aralık’ta geçirdiği beyin kanamasından 3 gün sonra tedavi olmak için Almanya'ya gitti. Ancak  Iraklı kaynaklar Talabani’nin sedyeyle uçağa bindirilir bindirilmez hayatını kaybettiğini açıkladı. O günden sonra ‘tedavi’ gördüğü Charite   Hastanesi’nden herhangi bir resmi açıklama yapılmaması da iddiayı güçlendirdi.

OTOPSİ YAPILMADI

Charite Hastanesi’nden ilk ‘resmi’ açıklamayı ise Filistin asıllı Alman doktor Şafak Ali Nofal yaptı. Alman ve Arap basınına konuşan Nofal, Talabani’nin ‘klinik olarak öldüğünü’ söyledi. Talabani’nin ölümünün Irak Devleti ve Alman Hükümeti tarafından gizlendiğini iddia eden Alman doktor, Cumhurbaşkanının  “sağlığının  iyiye gittiği” yönündeki açıklamaları da böylece yalanlamış oldu.

Talabani’nin Irak Devlet Başkanı Nuri el Maliki’yle yaptığı görüşmenin hemen ardından beyin kanaması geçirmesi de çeşitli spekülasyonlara neden olmuştu.  Alman doktorların ‘zehirlenme’ şüphesini ortadan kaldırdığını söyleyen Talabani’ye yakın kaynaklar, “Talabani’ye birçok test  yapıldı. Zehirlenmeyle ilgili herhangi bir bulguya rastlanmadı. Cumhurbaşkanının strese bağlı beyin kanaması geçirdiği rapor edildi bu nedenle özel doktoru  Necmettin Kerim’in talebi üzerine otopsi yapılmadı” iddiasında bulundu.
 
AÇIKLAMA YILBAŞINDAN SONRA

Aynı kaynaklar Talabani’nin resmi ölüm haberini açıklamak için yılbaşının geçmesinin beklendiğini de öne sürdü. Alman Hükümeti’nin Talabani’nin yakın çevresine, “Batı için Noel kutsal. Hiçbir Batılı lider o günlerde cenaze için Ortadoğu’ya gitmez. Bu nedenle resmi açıklamayı sonraya bırakalım” dediği iddia  edildi. Talabani, yılbaşından  sonra ülkesine gönderilip, toprağa verilecek. Merkezi Irak Hükümeti ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında yaşanan gerilimde,  tansiyonun düşmesi adına yoğun çaba sarf eden Talabani, bu süreçte oldukça efor sarf etmişti.