Özellikle Hessen Eyaleti’ndeki Gießen şehrinde, bu protestolar “Korona Kısıtlamaları” döneminde dahi aralıksız olarak sürdürüldü. 


20 Haziran cumartesi günü, TC.nin işgal saldırılarına karşı protestolara da katılan Fridays For Futur ve kendini “Ulaşım Sistemi Değişsin” biçiminde ifade eden bir grup; caddeleri farklı bir şekilde trafiğe kapattı.

Sloganları; “Kaçak binme serbesttir” oldu. Mülteciler, gelir düzeyi az olanlar ve toplumun değişik kesimleri için ücretsiz yolculuk, bu iki grubun sürekli talebiydi. Bu taleplerini yinelediler. İklim Krizi’ne karşı eylemlerde de sürekli talep ettikleri; “Elektrikli arabalara geçilmesi değil, araba kullanımının azaltılması kesin çözümdür. Silah anlaşmaları değil, savaşların sonlandırılması kesin çözümdür ” gibi taleplerini de yinelediler.

Bu gruplar; toplu bir bisiklet turu sonrası, şehrin en merkezi kavşağına küçük çadırlar kurdular. Bu çadırlarda küçük müzik etkinlikleri gerçekleştirildi. Yerlere halılar serildi. Halılara insanların oturması mümkün hale getirildi. Bu halıların etrafı, saksılara yerleştirdikleri sembolik sebze-meyve fideleriyle süslendi.


Fridays For Futur eylemlerine de katılan onlarca kurum, toplumun değişik kesimlerinden yüzlerce insan; 2 saatliğine de olsa yaratılan bu alternatif kavşağı ziyaret etti.

Haber ve Foto: Ganime Gülmez-Gießen