Murat Kuseyri

 Stockholm

Brezilya’da incelemeler yapan Danwatch’ın redaktörü Peter Bengsten Danimarka’da yayımlanan Extra Bladet Gazetesi’ne yaptığı açıklamada hayvan bakımı ve kesimiyle, deri işlemede çalışan işçilerin temiz içecek suyundan yoksun ve aç karınla çalıştırıldıklarını, ücretlerinin ödenmediğini belirtti. İşçilerin koruyucu iş elbiseleri ve maskeler verilmeden zehirli kimyasal maddelerle çalışmak zorunda bırakıldıklarını söyleyen Bengsten, IKEA ve ona üretim yapan şirketleri insanları modern köleler olarak kullanmakla suçladı.

Bengtsten, IKEA ve diğer mobilya tekellerinin kendilerine üretim yapan taşeron firmalarla işçilerin insanca koşullarda ve yasalara uygun çalıştırılmalarını güvence altına alan sözleşme imzaladıkları halde, sözleşmenin uygulanıp uygulanmadığını denetlemediklerini söyledi. Çalışma koşullarına itiraz eden, ücret talep eden ve kaçmaya çalışan işçilerin baskı, tehdit ve şiddete uğradıklarını açıkladı.

OLANLARI TÜM DÜNYA DUYMALI

“Avisen” Gazetesi de hayvan yetiştirme çiftliklerinden birinde çalışıp 2 ay önce kaçmayı başaran Daniel Moraes Ferreira adındaki 27 yaşındaki Brezilyalı bir işçiyle yapılan söyleşiyi yayınladı. “Olanları tüm Dünya duymalı “diyen Ferreira çok para kazanmak vaadiyle kandırılarak evinden binlerce kilometre uzaklıkta çalıştırıldığını söyledikten sonra başından geçenleri şöyle özetliyor:

“Dört direkli plastik çadırlarda yerlerde yatıyorduk. Tuvalet yoktu. Geceleri ormanda hayvan avlayarak karnımızı doyurmaya çalışıyorduk. Çok geçmeden ineklerle aynı çamurlu suyu içtiğimizi fark ettik. Gato’ya (şefe) ücretimi ne zaman alacağımı sorduğumda memnun değilsen git dedi.”

Ferreira tam gitmeye hazırlanırken şef ve adamlarının ellerini bir ağaca bağladıktan sonra 10 saat boyunca kendisini dövdüklerini söylüyor. Hava karardığında şefin kendisine gitmeyi düşünüp düşünmediğini sorduğunu, gitmeyeceğini söyledikten sonra kendisini serbest bıraktığını ve bir kaç gün sonra da çiftlikten kaçmayı başardığını anlatıyor.

İşçilerin çoğunun korktukları için olanları anlatmaya cesaret edemediğini söyleyen Ferreira “Başkaları bu duruma düşmesinler diye olanları anlatıyorum” diyor.

Dünya’nın en büyük mağazalar zinciri IKEA daha önce de mahkum ve çocukların emeğini sömürmek, balta girmemiş ormanları talan etmek, sendikalara karşı düşmanca tutum almakla suçlanmıştı. ANF