İsveç'in başkenti Stockholm'da düzenlenen toplantı, Hrant Dink’in Aralık 2006'da İnsan Hakları Vakfı başkanı Yavuz Önen ile birlikte konferans verdiği ABF salonunda düzenlendi. İstanbul’da da Agos’un eski binasında İHV’nin şimdiki başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın konuşma yapması çok anlamlıydı.

Etkinlik, Dink anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ve Ermeni bir sanatçının Sarıgelin şarkısını flütle seslendirmesiyle başladı.

Türkiye'de İnsan Haklarını Destekleme Komitesi adına bir konuşma yapan İsa Turan, Hrant Dink'in katledilmesinin basın, ifade özgürlüğü ve demokrasinin temel değerlerine yapılan bir saldırı olduğunu söyledi.

Dink'in katledilmesinin üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen cinayetin gerçek sorumlularının cezalandırılmadığına dikkat çeken Turan, “Adalet yerini bulanan ve gerçek katiller cezalandırılıncaya kadar kararlı mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Etkinliğe İstanbul’da görüntülü olarak bağlanan Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş, Türkiye'de ağır basın ve ifade özgürlüğü ihlalleri olduğunu ve gazetecilerin büyük bedeller ödediklerini söyledi ve “katledilen Hrant Dink, Metin Göktepe, Uğur Mumcu ve Abdi İpekçi bizim örnek aldığımız gazetecilerdir” dedi.

Toplantıya yine görüntülü olarak katılan Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Can Güleryüzlü, Hrant Dink'in yalanlara karşı doğruları savunduğu için 13 yıl önce katledildiğini söyledi.

Dink'i öldüren muhafazakar ve faşist anlayışların aradan geçen 13 yıl içinde amaçlarına büyük ölçüde ulaştıklarını söyleyen Güleryüzlü, “Bugün Türkiye'de nesnel ve bağımsız habercilik ve basın özgürlüğü büyük oranda yok edilmiştir” dedi.

İsveç PEN Kulubü Yönetim Kurulu Üyesi Elisabet Löfgren, Dink'in gerçekleri dile getirdiği için Türk devleti ve milliyetçi çevreler tarafından hedef alınıp öldürüldüğünü söyledi.

“Dünyanın hiç bir yerinde Türkiye'deki kadar çok gazeteci cezaevinde bulunmuyor” diyen Löfgren şöyle noktaladı: “Gerçekleri dile getirme cesareti gösteren gazeteciler baskı, saldırı ve tutuklamalarla karşılaşıyor. Sosyal medya hesapları kapatılıyor. Uzun süre cezaevinde kalıyorlar ve Türkiye'deki adalet sistemi uzun süredir güvenirliğini yitirdi. Hakimler, ifade özgürlüğü hakkını kullananlara uzun hapis cezaları veriyor.”

Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Anders Forsström, Af Örgütü Dergisi Yazı İşleri Müdürü Ulf Andersson ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Başkanı Erik Haljaer, konuşmalarında aradan 13 yıl geçmesine rağmen Dink davasının sonuçlanmamasını eleştirdiler. Davanın takipçisi olacaklarını söylediler.

Toplantıda Kürt Fedarasyonu başkanı, Keya Izol, Alevi Gençler Fedarasyonu yönetim kurulu üyesi Nergiz Yıldız, Ermeni Federasyonu yönetim kurulu üyesi Garlen Mansourian da söz aldılar ve Hrant Dink'in katledilmesinin basın, ifade özgürlüğü ve demokrasinin temel değerlerine yapılan bir saldırı olduğunu ve kabul edilir olmadığını söylediler. Dink’in katledilmesinin basın, ifade özürlüğü ve demokrasinin temel değerlerine yapılan bir saldırı olduğunu ve kabul edilir olmadığını belirttiler.

SSKT üyesi moderatör İsa Turan’ın daveti üzerine bir konuşma yapan, 2006 yılında Hrant Dink ile birlikte Orta Doğu gazetesinde hedef gösterilen gazeteci Ragıp Zarakolu ise, Hrant Dink’in katledilmesinin taammüden işlenmiş bir cinayet olduğunu, ancak bunun her kesimi kapsayan bir vicdan patlamasına yol açtığını söyledi. Bunun ise bir anlamda Dink’in derin devlet karşısındaki zaferi olduğunu, darbeyi amaçlayan kaos planını çökerttiğini, Hrant’ın kendini feda etmesi ile, 9 yıl görece nefes alma olanağı sağladığınını ekledi.

Etkinlik  19 Ocak 2021 saat 18:00 ABF’de buluşma üzere sonlandırıldı. ( Kaynak: Mustafa Kuseyri-İsa Turan/RZ