Rengin Arslan

İstanbul




Şirket aynı zamanda, "Sendika üyesi olsun veya olmasın tüm çalışanların mevcut çalışma koşullarından, sosyal ve özlük haklarından hiçbir geriye gidiş olmaksızın" uçuş planlamalarının yapılacağını belirtti.

Hava-İş sendikası ise, "THY yönetimi 5 ay önce ilk görüşmede sunduğu teklifleri dayatmaktadır. Bu da kabul edilemez" diyerek şirketin görüşme çağrısını reddetti.

'THY toplu iş sözleşmesini ihlal ediyor'

Sendika açıklamasında ayrıca, THY yönetiminin halen yasal olarak yürürlükte olan toplu iş sözleşmesini ihlal ettiğini belirtiyor.

Dünyanın önde gelen havayollarından biri olan THY ve sendika arasındaki toplu iş sözleşmesi, çalışanların dinlenme saatlerinin azaltılması, kuralsız uçuşların artması gerekçesiyle tıkanmıştı.

Sendika ayrıca geçen yıl işten çıkarılan yaklaşık 300 kişinin işe iade edilmesini talep ediyor.

Hava-iş sendikasının genel başkanı Atilay Ayçin, dün greve katılan 2,000 kişi olduğunu söylemişti.

THY yönetimi grev nedeniyle operasyonlarında bir aksama yaşanmadığını belirtiyor.

Sendika ise özellikle iç hatlardaki seferlerin yapılmış gibi gösterildiğini ancak birkaç seferin ortaklaştırılarak operasyonların yürütüldüğünü söylüyor.

Sendika grev kararı almalarına neden olan koşulların yolcu güvenliği için elzem olduğunu belirtiyor ve grev süresince THY yönetiminin eğitimini tamamlamamış personel kullandığını öne sürüyor.

Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu da, eğitimsiz ve yetersiz nitelikteki personelin uçuşlarda kullanıldığı iddiasının uluslararası havacılık otoriteleri tarafından incelenmesi çağrısında bulundu.