Birleşmiş Milletler'de ilk Genel Sekreter Trygve Halvdan Lie dışında bütün Genel Sekreterler döneminde çalışan tek gazeteci olan ve 95 yaşında hayata gözlerini yuman Behzat Barış için düzenlenen törene, gazeteci arkadaşları, Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği çalışanları ve öteki dostları katıldı.

 

45 yılı New York'ta olmak üzere toplam 57 yıl gazetecilik yapan, BM'de de en kıdemli gazeteci olarak bilinen Barış için New York'taki Türkevi'nin yanında düzenlenen veda töreninde kısa bir konuşma yapan BM Daimi Temsilci Yardımcısı Levent Eler, "Çok değerli büyüğümüz Sayın Barış'ı son yolculuğuna uğurlamak üzere buradayız. Kendisi, Türk toplumunun başarılı, özverili, önde gelen bir temsilcisi, basın emekçisiydi. Onu kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz, kendisine Allah'tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz" diye konuştu.

 

Behzat Barış'tan sonra New York'ta en uzun süre çalışan gazetecilerden biri olan Doğan Uluç da, Behzat Barış'ın yardım etmeyi çok seven bir kişi olduğuna değinerek, "Başkalarına yardım edebilmek için gecesini gündüzüne katardı. Gemiden atlayıp gelenlere yol gösterdi, ev buldu, iş buldu. Bunları reklam olsun diye konuşmalarında da dile getirmezdi. Rahmetli Dr. Zeki Uygur gibi, iyilik meleklerinden bir tanesiydi" diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından yapılan dualarla son yolculuğuna uğurlanan Behzat Barış'ın cenazesi, uzun yıllar değişik basın kuruluşları adına görev yaptığı BM Genel Merkezi'nin önünden son kez geçirildi. Barış'ın cenazesi, Türkevi'ndeki törenden sonra, Cuma namazının ardından kılınacak cenaze namazı için Brooklyn'deki Fatih Camii'ne, oradan da Türkiye'ye götürülmek üzere havalimanına gönderildi. Barış'ın naaşı, İstanbul'daki Feriköy Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

 

1918 İstanbul doğumlu olan Behzat barış, Tasvir-i Efkar gazetesinde göreve başladı. 1954 yılında Anadolu Ajansı'nın 'Köşk Muhabirliği' görevinde bulunduğu sırada, dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ı yakından izledi. 1960'larda ABD'ne giden Behzat Barış, New York Üniversitesi'nde gazetecilik üzerine yüksek lisans eğitimi aldı. Türk Gazeteciler Cemiyeti tarafından 1997 yılında Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü'ne layık görülen Barış, Galatasaray Lisesi'nin verdiği 50. yıl üyelik beratı ve madalyasına sahipti. Bir dönem BM Muhabirleri Derneği'nde (UNCA) Başkanlık görevinde bulunan Barış, iyi derecede Rumca, Fransızca, İngilizce ve İtalyanca konuşuyordu. Sarı Basın Kartı sahibi gazeteci Behzat Barış, emekli olmadan önce Cumhuriyet Gazetesi'nin BM Temsilciliği görevini yürütüyordu. Behzat Barış'ın, Türkevi'nde kutlanan 90. doğum gününde, gazetecilere verdiği öneriler ve yaş günü kutlaması DHA kamerasına yansımıştı.