Avrupa Adalet Divanı aldığı son kararda, Türkiye ile AB arasında 1970 yılında imzalanmış bulunan Katma Protokol’e atıfta bulundu. Türk vatandaşlarının haklarına, 1970 yılına göre kısıtlayıcı şartlar getirilemeyeceğine hükmetti. Avusturya hükümeti de bu karar üzerine önemli adım atarken, katı uygulamaların Türk göçmenler için uygulanmayacağını duyurdu. Almanya'da hükümet ortağı FDP milletvekillerinden Serkan Tören, Almanya'daki uygulamanın da artık tartışmalı hale olduğunu söyledi. Deutche Welle'nin sorularını yanıtlayan Tören, "Kişisel görüşüm, Almanya’daki uygulama Avrupa hukukuna uygun değil. Bir mahkeme kararı çıksa Almanya ile ilgili, ileride bu hüküm düşer. Bizim şimdiden yavaş yavaş düşünmemiz lazım. 'Öyle bir mahkeme kararı çıkarsa, bizim Almanya’da ne yapmamız gerekiyor' diye düşünmeliyiz" dedi.

Milletvekili Serkan Tören, evlilik yoluyla Almanya'ya geleceklerin Almanca bilmelerinin önemli olduğunu, bunun Türkiye’den gelen eşler için de yararlı olduğunu anlatırken, "Dil bir devlete gelmeden önce çok önemli. Çünkü bu ilk adımı atınca hür oluyor, kimseye bağlı olmuyorsunuz. Hiçbir sorunla karşılaşmadan bağımsız olarak doktora, avukata gidebiliyorsunuz. Türkiye’de gidilen Almanca kurslarında kurulan arkadaşlıklar, Almanya’da da sürüyor, göçmen eşlerin sosyalleşmesine katkıda bulunuyor. Aile birleşimi yoluyla Almanya'ya gelebilmek için Almanca öğrenmenin koşul haline getirilmesini doğru bulmuyorum."
Serkan Tören, AB Adalet Divanı'nın Türk göçmenler lehine aldığı son kararlara rağmen, Almanya İçişleri Bakanlığı'nın uygulamaların devamından yana olduğunu anlattı. Tören, İçişleri Bakanlığı'na yönelttiği sorulara verilen yanıtta, mevcut uygulamaların AB hukukuna uygun olduğunun savunulduğunu, bunlara devam edileceğinin anlatıldığını kaydetti.

Serkan Tören, aile birleşimi kapsamında Almanya’ya geleceklerin önceden Almanca öğrenmeleri ödüllendirilebileceğini anlatırken, hükümet ortağı olan partisi FDP'nin vize kolaylığı için çaba gösterdiğini söyledi. Tören, 1-5 yıllık uzun süreli vize konusunda çalıştıklarını, vize uygulamalarının kolaylaştırırılması veya kaldırılması halinde binlerce kişinin gelmesinden korkulduğunu, bu korkunun yersiz olduğunu, vize konusuna yenilik getirilmesi gerektiğini söyledi.