Hamburg'da sokakta yaşayan evsizlerin daha iyi şartlar altında duş almaları yönünde kolaylık ve faydalı olmaları amacıyla GoBanyo adlı şirket “Duş kabin otobüsü” için bağış kampanyası başlattı.

Evsizler için yetmiyor

Sokakta yaşayan evsizler için Hamburg'da evsizler yararına çalışma yapan kurum ve kuruluşlarda sadece 22 adet duş bulunduğu ve bunun yeterli gelmediği kaydedildi. Bu nedenle, kar amacı gütmeyen ve gönüllü olarak GoBanyo şirketi, mobil bir duş kabin otobüsü için bağış kampanyası başlattı. Bu projeyi hayata geçirmek için ise, 150 bin Euro'ya ihtiyaç olduğu belirtildi.

Her insanın hijyen ihtiyacı var
Evsizlerin duşları yoktur, ancak diğer insanlar gibi hijyen gereksinimi vardır. Maalesef Hamburg'da çok az sayıda duş olduğuna işaret eden yazar Dominik Bloh (30) kendisininde uzun süre sokakta yaşadığını söyledi.. 11 yıl sokakta evsiz yaşadığını belirten Bloh, “Hamburg sokaklarında uzun süre evsiz yaşadım ve bunun ne anlama geldiğini iyi bilirim” diyor ve elinden gelen yardımı evsizler için yapıyor.

Sokakta yaşayanların yanına gidecek

Konu ile ilgili Bloh, "Duş otobüsü sokaktaki insanlar için yarım saat mahremiyet ve huzur sağlayacaktır. Bu nasıl çalışılmalı? sorusuna yanıt şudur ki başka ülkede yapılan çalışmaları örnek alabiliriz. Adı geçen şirket, bağışlanan bir otobüsü içinde elbise dolabı, insani ihtiyaçları bulunan mobil duşa dönüştürüp gerekli yerlerde evsizlerin yanına giderek hizmet verecektir” dedi.

ABD'de proje hayata geçirildi

Dominik Bloh, “Bu rol modeli ABD'de bir projedir: Birkaç yıldır, evsizler için bir duş otobüsü San Francisco şehrinde gerekli noktalarda hizmet veriyor. Hamburg duş otobüsü, evsiz barınağının bir parçası olmayacak. Bunun yerine, duşların gerektiği yere gidecektir. Kullanımı ücretsizdir ve evsizler duştan sonra temiz havlu kullanabilecekler ve temiz çamaşır giyebileceklerdir” ifadesinde bulundu.

150 bin Euro'ya ihtiyaç var

Hamburg'da evsizler için gönüllülere her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Şu anda zaten gece yarısı otobüsü var, doktor, sağlık ve soğuk otobüs mevcuttur. Bir sonraki büyük proje sadece bağışlarla mümkündür. Dolayısıyla “Duş kabin otobüsü” projesine 150.000 Euro gerekiyor. GoBanyo'un parası önümüzdeki aylarda crowdfunding kampanyasıyla toplanmak isteniyor. GoBanyo girişimi hakkında bilgi ve bağış için, www.gobanyo.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Emine SONUGÜR / HAMBURG