Almanya'nın Köln kentinde pozitif psikoterapist ve bağımlılık uzmanı olarak çalışan Selma Henrichs, evli çiftler arasındaki iletişim sorunları hakkında bilgi vererek önemli tavsiyelerde bulundu. Bir sorun karşısında erkeklerin konuşup sorunu halletmek yerine susmayı tercih ettiğini, kadınların ise sorunu büyüterek baskı kurmaya çalıştığını belirterek, çözülmeyen sorunların zamanla çığ gibi büyüdüğünü ve sorunların çözülebilecek konular olmasına rağmen evliliklerin kolayca sona erebildiğini söyledi.

 KADIN VE ERKEKLER FARKLI

 Toplumda eşler arasında bir iletişim sorunu olduğunu belirten  Selma Henrichs şunları söyledi. “Birçok çift iletişim sorunları yüzünden bize danışmanlık için başvuru yapıyor ve gerçekten de bazen yerleşmiş bazı davranışları değiştirmek çok zor oluyor. Özellikle kadın ve erkeklerde bu sorunlara karşı olan tepkilerin farklı olması birbirlerini anlamakta zorlanmaları tabi iletişimin önünde de büyük bir engel oluşturuyor. Bizim toplumumuzda erkeklerde sorunları inkar etme o sorundan kaçma davranışı daha belirgin. Sorun hakkında çok fazla konuşmak, öneriler almak ya da bu konuda bir adım atmak istemiyorlar. Sorunun çözülmesini istiyorlar ama kendileri bu konuda katlı sağlamak ve konuşmak istemiyorlar. Kadınlarda da tam tersine sorunu büyütme davranışı çok belirgin, durmadan bu konu hakkında konuşmak istiyorlar ve konuşuyorlar. Karşı taraf cevap vermese de kadın konuşmaya devam ediyor. Bu durumda iki tarafın yaptığında da bir sorun var demektir.”

 BİR TARAF SUSUYOR DİĞER TARAF KONUŞUYOR

 Sorunlar ortaya çıktığında sakinleşip kolayca çözülebileceği halde iletişim sorunu yüzünden bunun yapılamadığı ve kötü sonuçlar doğurduğunu belirten Henrichs sözlerine şöyle devam etti: “Eğer bir kişi konuşmuyorsa bu iletişimin önünde büyük bir engel teşkil ediyor. Diğer taraf çok konuşuyor ve sürekli bu konuda durmadan yorum yapıyorsa karşı tarafa baskı yapıyorsa bu olay bir güç oyununa dönüşüyor. Kadın erkeğin üzerinde hakimiyet kurmanın yolunu bu sorunu ele alarak yapıyor. Dolayısıyla ortadaki sorun çözülmüyor. Eğer çiftler arasında sevgi varsa o zaman sorunu erteliyorlar. Daha sonra başka bir konu hakkında yine tartışıyorlar ve eski defterler açılıyor, yine aynı döngü sorunları erteleyerek devam ediyor. Sorun çözülmeyip üzerine yeni sorunlar eklenince bu sorun yumağı zamanla çığ gibi büyüyor. Biriken sorunlar karşısında çiftler soluğu ya bir terapistte alıyorlar ya da mahkemeye gidip boşanıyorlar.

 ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

 Sorunu çözmek için insanların birbirini anlamaya çalışmalarının önemini vurgulayan  Selma Henrichs, “Sorunu çözmek için insanların birbirini anlaması çok önemli. Eğer birbirlerinin reaksiyon tarzlarını bilirlerse ve birbirlerinin karakterlerini anlayabilirlerse iletişim için daha açık olabilirler. İki taraf da sorunlar karşısında sakinleşmeyi bekleyip sorunu çözmeye çalışabilirler. Kadınların sabırlı olmayı erkeklerin ise konuşmak için biraz daha açık ve cesur olmayı öğrenmeleri gerekiyor” dedi.