"Buraya ilk kez geliyorum. Çok memnunum, kadın kadına olmak eğlenceli, çok gülüyoruz" diyen Nurgül Koruk spor salonunda en çok koşu bandında çalışmayı seviyor.

Çünkü burada spor yaparken, diğer kadınlarla sohbet etme fırsatını da buluyor.

26 yaşındaki Koruk okulda en iyi dersinin spor olduğunu söylüyor. Kapanması spora engel olmamış, arkadaşları onu başörtüsüz haliyle görmemiş. Koruk mezun olduktan sonra ise spor yapamamış.

Koruk, "Kapalı olduğum için normal bir spor salonuna gidemiyordum, çünkü orada erkek de olabiliyordu. Bu nedenle formda kalabilmek için koşmaya başladım. Ancak spor aletleriyle çalışmak olanağım yoktu" diye konuşuyor.

Ardından Köln'ün Bickendorf semtinde Müslüman kadınlara özel bir spor salonunun açıldığını öğrenmiş. Buraya erkek alınmıyor. Bu nedenle kadınlar dilerse başörtülerini çıkarıp, rahat hareket edebiliyorlar.

Salonun sahibi Emine Aydemir, kendisi de aynı sorunlardan muzdarip olduğu için 2007 yılının Nisan ayında bu salonu açmaya karar vermiş.

Aydemir, "Hamilelikten sonra çok kilo aldım ve birşeyler yapmam gerekiyordu. Kadınların gittiği bir spor salonuna üye oldum. Çok da keyif aldım. Ancak başörtümü çıkaramıyordum, çünkü salonun sahibi erkekti ve sürekli içerideydi. Penceleri silenler, postayı getirenler de erkekti" diye konuşuyor.

43 yaşındaki Aydemir bu sorunlar nedeniyle Müslüman kadınlara özel bir spor salonu açmış. Salonun adını da 'Hayat' koymuş. Salonu açtığında 100 kadın üye olmuş. Şimdi ise üye sayısı 400. Müşterilerinin 50'si Alman. Aydemir, "Müşterilerim farklı ülkelerden. Türk, Arap, Polonyalı, Alman ya da Yugoslav kökenli. Müslüman olmayan kadınlar da geliyor, çünkü hemen burada köşede oturuyorlar ya da fiyatları çok uygun buluyor, bu nedenle tercih ediyorlar" diye konuşuyor.

Almanya'da sadece kadınlara hitap eden spor salonu fikri yeni değil. Ancak bu spor stüdyosu erkeklerin girmesinin yasak olmasının yanı sıra Müslüman kadınlar için önemli olan başka kuralları da uyguluyor. Emine Aydemir bunu şöyle açıklıyor:

"İslam dinine göre kadınlar kendi aralarında bile istedikleri gibi açılamazlar. Örneğin vücudun tamamı gösterilmez. Spor salonunda bu nedenle sadece tek kişilik duş kabinleri var. Bunlar yan yana, ama arada duş perdesi var, kadınlar birbirlerini görmüyor. Saunaya da çıplak girilemiyor, havlu ile örtünme kuralı var."

Aydemir bunun yanı sıra müşterilerine diğer salonların sunduğu sauna, solaryum gibi hizmetleri de sunuyor. Üye her kadının kendine özel bir spor çalışma programı var. Kadınlar dilerlerse çocuklarıyla gelebiliyorlar. Çocukların bakıldığı ayrı bir bölüm de var.

Aydemir kendilerine gelen kadınların çoğunun daha önce spor yapmadığını söylüyor. Aydemir, "Et çok pişiriyoruz, yemeklerimiz yağlı. Kadınlar hareket etmediklerinde kilo alıyorlar. Çalışmıyorlarsa, hareket de etmiyorlar. Çocuklarla kahvaltı ediyor, arkadaşlarıyla öğlen, eşleriyle de akşam yemeği yiyiyorlar. Hafta sonlarında misafirleri geliyor ya da onlar misafirliğe gidiyor. Misafirlikte ikram edilen şeyleri yememek olmuyor" diye konuşuyor.

Hayat Spor Salonu'nda diğer salonlardan farklı olarak Türk pop müziği çalıyor ve kadınların sohbetleri, terlenilen, yorucu bir ortamdan çok keyifli bir eğlence ortamı yaratıyor.©DW