2011 Yılı Ocak ayında, tutuklu bulunduğu Kolding cezaevinde yüksek sesle müzik çaldığı için gardiyanlar tarafından şiddete maruz kalan, aldığı darbeler ve yanlış müdahale sonucu hayatını kaybeden 21 yaşındaki Ekrem Şahin’in Avukatı Björn Elmquist, yaptığı özel açıklamada, Türkiye’yi sürekli insan haklarını ihlal etmekle suçlayan Danimarka’nın önce kendi kapısının önünü temizlemesi gerektiğini söyledi.

Björn Elmquist, Türk devletinin otopsi için isteği Ekrem Şahin’in organlarının aradan yaklaşık 5 yıl geçmesine rağmen halen Türk makamlarına teslim edilmediğini hatırlatarak:


“Ekrem Şahin’in ailesi, Danimarka’da yapılan otopsiye ek olarak Türk makamlarının da otopsi yapması talebinde bulundu. Türk makamları, Danimarka adli tıbbından Ekrem’in organlarını istedi ama Danimarka organları teslim etmedi. Bana “organları sen al götür” dediler. Bu benim işim değil. Organlar Profesyonelce, bir soğutma sistemi içinde özel bir uzman tarafından Türkiye’ye götürülmeli. Davada geldiğimiz nokta, şu anda suçları önleme dairesi gardiyanların suç işleyip işlemediklerini inceliyor.

Onların hazırladıkları rapor, Ombudsman’a sunulacak ve orada Danimarka makamlarının işlerini doğru yapıp yapmadıkları incelenecek. Ombudsman’ın vereceği karara göre ya sivil mahkemede dava açılacak ya da İnsan Hakları Mahkemesine gidilecek. Ancak zaten yaklaşık 5 yılı geride bıraktığımız davada, Ombudsmandan sonra burada dava açılır hür türlü hukuk yollarının tükenmesi beklenirse ve ardından İnsan hakları Mahkemesine gidilirse dava yaklaşık 20 yıl sürer ve buna dayanmak için ailenin gücü yetmez”
dedi.

OMBUDSMAN’IN KARAR ÇOK ÖNEMLİ

Björn Elmquist, Türk makamlarının aileye yardımcı olmak için Organları isteme konusunda Danimarka makamlarına baskı uygulayabileceklerini belirterek: “Ben Danimarka’nın çıkarlarını zedeleyici bir şey söylemek istemem ama Türk makamları baskı uygulayabilir. Organların Türk adli kurumuna teslim edilmesi gerekir. Onların vereceği rapor çok önemli. Danimarka yıllardır Türkiye’yi insan haklarını ihlal etmekle suçluyor ama önce kendi kapısının önünü temizlemeli. Bu Danimarka için iyi olur. Böylece dış ülkelerde hakkındaki olumsuz düşünceleri yok eder. Danimarka ve Türkiye işbirliği yapmalı. Ekrem Şahin olay gecesi yüksek müzik çalmış, Gardiyanlar engellemek isteyince yüksek sesle Türkçe bir şeyler söylemiş. Gardiyanlar anlamayınca kendilerine kötü şey söylüyor diye müdahalede bulunmuşlar ve elleri ayakları arkada bağlı (domuz bağı) karnının üzerine yere yatırarak üzerine basmışlar. Böyle bir müdahale yanlış ve yasak. En azından bu davada suçları önleme dairesi bunu kabul etti ve gardiyanların daha iyi eğitilmesi, bir tutukluyu etkisiz hale getirirken uygulanacak sistemin değiştirilmesine karar verdi. Ancak bugüne kadar yapılan araştırma, inceleme ve soruşturma sonucunda gardiyanların suçsuz olduğuna karar verildi. Şimdi Ombudsman, verilen kararların doğru olup olmadığını inceleyecek. Sonuçta bir tazminat hakkı doğabilir çünkü aile çok masraf yapıyor” dedi.  

Ekrem Şahin’in birbirinden ayrı yaşayan Annesi Nermin Kalkan ve babası Ömer Şahin, oğullarının ölümüne neden olan görevliler cezalandırılıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini söylediler.