'Kürt halkının malıdır'

95 yaşındaki Doktor Ekinci Diyarbakır'daki (Amed) 600 dönüm arazisini İsmail Beşikçi Vakfı'na bağışladı. "Bu topraklar babamdan kalsa da Kürt halkının malıdır. Ben de bu toprakları Kürt halkı için yararlı işler yapan bir kuruma bağışlamak istedim. Tercihim de İsmail Beşikçi Vakfı oldu” diye konuştu.

İsmail Beşikçi Vakfı

Kürtler hakkındaki araştırma çalışmaları yapan ve akademik özgürlüklerin savunulması için mücadele veren Sosyolog/Yazar Dr. İsmail Beşikçi’nin adına 2011 yılında İstanbul’da kuruldu. Vakıf, 2017’den bu yana, aynı yayın kurulu ve ekibiyle birlikte Kürt Tarihi Dergisini de yayınlamaktadır.

Tarık Ziya Ekinci kimdir?

Diyarbakır doğumlu Ekinci, Türkçe’yi ilkokulda öğrendi. Ortaokulu ve liseyi Diyarbakır’da okudu. 1949’da İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Mecburi hizmetini Siverek, Diyarbakır ve Lice’de tamamladı. İhtisas için bir süre Paris’te kaldı. 1957’de iç hastalıklarda uzman hekim olarak Diyarbakır’a yerleşti.

1965 yılında Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Diyarbakır Milletvekili seçildi. 12 Mart 1971 sürecinde Diyarbakır Sıkıyönetim Mahkemesi’nde Kürtçülük propagandası yaptığı iddiasıyla TCK’nin 142/1.maddesinden üç yıla mahkum oldu. İki yıl tutuklu kaldı.

12 Eylül 1980 döneminde 5 kez tutuklandı. 1982’de kısa bir süre özgür kalınca yurtdışına çıktı. 1989 yılına kadar Paris’te hekimlik yaptı.
30 Haziran 1989 tarihinde Türkiye’ye döndü. Eski mahkumiyetinden kalan kısa süreli cezasını çektikten sonra İstanbul’a yerleşti.

Bugüne kadar yayımlanmış on kitabı bulunan Tarık Ziya Ekinci'nin çeşitli dergi ve gazetelerde pek çok makalesi bulunmaktadır.