Adil Yiğit

Geçtiğimiz hafta ABD'de öldürülen 17 yaşındaki Hamburglu öğrenci Diren Dede için Almanya’da dün yüzlerce kişinin katıldığı cenaze töreni yapıldı.  
17 yaşındaki Hamburglu Diren Dede'nin cenaze törenine, ailesi ve yakınlarının yanında, sevenleri katıldı. Basının yoğun ilgi gösterdiği tören, katılanları yaşamın değeri konusunda bir kez daha düşündürdü. Cenaze, Diren'in çok sevdiği Bodrum şehrinde defnedilecek.


Üç çocuklu Çankırı kökenli Celal Dede ve Ordu kökenli Gülçin Dede'nin biricik oğulları Diren için, cenaze töreninde gözyaşlarından geçilmedi. Ailenin yakını ve Hamburg Galatasaraylılar Deneği yöneticisi Ercan Uzunpınar, tören öncesi yaptığı konuşmada Diren Dede'nin 10 aylığına dil eğitim için ABD'ye gittiğini anlattı. Olay gecesine yönelik olarak da şunları kaydetti:


"Diren, o gece arkadaşlarıyla birlikte bir eğlenceye gitmek için misafir olduğu aileden izin alarak dışarı çıkar. Kendisine gelen bir telefondan dolayı, komşularını rahatsız etmemek için telefon görüşmesini garajda yapmak isterken komşusu tarafından canice dört el ateş edilerek öldürüldü." Ercan Uzunpınar, ABD’de basına yansıtılan fotoğraftaki kişinin de iddia edildiği gibi Diren Dede olmadığını söyledi. Törene destek veren Cami, Cemevi, Türk Toplumu ve herkese ayrıca teşekkür ederek, acılı olayın takipçisi olacaklarını açıkladı.

CAMİ İMAMI: DİREN EĞİTİM ŞEHİDİ OLDU

Altona'da bulunan Yeni Beyazıt Camisi'ndeki cenaze töreninde Dede’nin babası Celal Dede ve annesi Gülçin Dede ile kardeşleri Esra ve Başak Dede taziyeleri kabul etti. Yaşlı-genç, kadın erkek yoğun bir kalabalığın yer aldığı tören, cami karşısındaki park yerinde açık alanda yapıldı. Kendisinin de 4 çocuğu olduğunu ve "onların bir tanesini bile dünyaya değişmem" diyerek Almanca ve Türkçe konuşarak sözle başlayan cami İmamı, Diren'i Eğitim şehidi olarak tanımladı.

BELEDİYE BAŞKANI'NDAN TAZİYE MESAJI


Hamburg TC. Başkonsolosluğu'nun olayın açıklığa kavuşturulması için 2 avukat tuttuğunu, Hamburg Savcılığının da soruşturmaya başladığını belirten Uzunpınar, ABD’de olayla ilgili davanın görüleceğini kaydederek, eyalet başbakanı Olaf Scholz'un (SPD) Diren'in ailesine taziye mesaji gönderdiğini belirtti.
 
DİREN İLE BİRLİKTE AMERİKA'YA GİDEN İKİ GENÇ ŞOKTA

Tören esnasında oldukça bitkin halde bulunan bir baba ise, Hamburg'dan Diren ile birlikte ABD'ye dil eğitimi için giden iki gençten biri benim kızım diye söze başladı ve şunları ifade etti. Olaydan bir hafta önce ABD'de eğitim gören 40 genç topluca izin yaptılar. Daha izin anılarını/ resimllerini facebook'a yeni koymak üzereydiler ki, bu acılı ölüm haberi geldi. Kaç gündür kızım şokta, sadece annesiyle telefonda konuşuyor, açıklamasını yaptı. ABD'deki silah yasasında acil olarak reform yapılmasına da değinen baba, "Irak savaşında 7.000 ABD'li asker ölmüşken, aynı dönemde ABD'de 300 bin kişi öldürülmüş ama kamuoyu korkunç duyarsız. Toplumun yüzde altmışı bu kovboy yasasından yana, öte yandan son bir hafta da Diren'in ölümü sonrası iki milyon imza toplandığı da başka bir gerçekliktir" dedi.