Diren Dede’nin eğitim aldığı "Grundschule Thadenstrasse" adlı okulun önünde başlayan yürüyüş, ABD’nin Hamburg Başkonsolosluğu önünde son buldu. Matem yürüyüşte Diren Dede’nin en çok sevdiği Ahmet Kaya’nın ‘Ağlama Annem’ adlı eseri arkadaşları tarafından megafonla çalındı.  O anda duygulu anlar yaşandı, Dede’nin arkadaşları gözyaşlarını tutamadı.

 

"Hepimiz Direniz", "Diren'i kalbimizde taşıyacağız" yazılı pankart ve dövizler taşınan ve zaman zaman alkışlarla desteklenen sessiz yürüyüşün sonunda ABD Başkonsolosluğunun önüne Dede’nin kardeşleri ve kuzenleri tarafından kırmızı güllerden oluşan bir çelenk konuldu. Diren'in arkadaşlarının megafonla "Diren günaydın, Diren günaydın" haykırışları ile göz yaşları birbirine karıştı ve olaydan üç gün sonra kefaletle bırakılan katile ve Amerika yargısına duyulan nefret doruğa çıktı. 

 

Matem yürüyüşüne katılan Alman Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Ali Şimşek ile Yeşiller Partisi Altona İlçe Belediye Meclis üyesi Yusuf  Uzundağ,  ABD’deki silah yasalarının acilen reforme edilerek değişmesi gerektiğini ve ABD’de birçok suçsuz gencin sebepsiz yere katledildiğini söyledi.

 

Diren Dede’nin yakın arkadaşları, cenazesinin yarın saat 13:00 de Beyazit Camisi’nde (Altona / Nobistor) kılınacak öğle namazının ardından çok sevdiği Bodrum’da defnedileceğini belirtti.

 

Bu arada Diren Dede’nin babası Celal Dede, (49) oğlunun ölümünden dolayı Diren’in katilinin olaydan üç gün sonra 30 bin dolarla serbest bırakılmasının kendisini şoke ettiğini belirterek Amerika yargısı aleyhine dava açtı.

 

Celal Dede, ‘Amerika kovboy oynamayı bırakmalıdır’ dedi.

 

AMERİKA’NIN  HAMBURG BAŞKONSOLOSU’NDAN  TAZİYE MESAJI

 

Öte yandan Amerika’nın Hamburg Başkonsolosu Nancy Corbett, yaptığı yazılı taziye mesajında, Diren Dede adlı Türkiye kökenli Alman vatandaşı gencin ölümünü basından öğrendiğini ve bundan dolayı büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek, ‘’Diren Dede’nin ölüm haberinden dolayı büyük üzüntü içerisindeyim. Ailesine, arkadaşlarına başsağlığı diliyorum ve onların acısını en içten duygularımla paylaşıyorum’ dedi.

 
Bu arada Almanya’nın en tanınmış solcu futbol takımlarından  Çarşı grubu ile kardeş takım olarak adlandırılan St. Pauli futbol takımının SC Teunoia 1910 ile bir dostluk karşılaşması gerçekleştireceği ve elde edilen gelirin de cenaze masraflarına kullanılacağı öğrenildi.