Cumartesi Anneleri, 27 Mayıs 1995'ten beri her Cumartesi saat 12.00 kayıp yakınlarının akıbetini sormak için Galatasaray meydanındalar.

Cumartesi Anneleri, eylemlerine Emine Ocak'ın oğlu Hasan Ocak'ın 21 Mart 1995'te gözaltına alınması ve 55 gün sonra işkenceyle öldürülmüş bedeninin Kimsesizler Mezarlığı'nda bulunmasıyla başladı.

1995-1999 yıllarında her Cumartesi saat 12:00'de "Kayıplar son bulsun, kayıpların akıbeti açıklansın, kaybedenler bulunsun ve yargılansın" talebiyle Galatasaray lisesi önünde eylemlere başladılar.

170. haftadan 200. haftaya kadar 30 hafta boyunca polis saldırısına uğradılar. Anneler saçlarından sürüklenerek polis araçlarına bindirildi, toplam 1093 kişi gözaltına alındı.

10 yıllık aradan sonra 31 Ocak 2009'da Cumartesi oturmaları yeniden başladı. Ve kesintisiz olarak devam ediyor.

406. HAFTA

Cumartesi Anneleri, yeni yılın ilk haftasında 406. kez Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi,

Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak, seslendi bu defa.

Ocak, "406 haftadır bu meydandan, gözaltına alınarak kaybedilen, akıbeti gizli tutulan sevdiklerimizle ilgili gerçeği öğrenmenin insanlık haklarımız olduğunu, hukuksuzluk üzerine kurulu, adaletsizlik üreten, yargı sistemini, cezasızlık zırhıyla korunan kayıplarımızın faillerini, kayıplarımızın akıbeti açıklanmadan, failleri yargılanmadan, zalimlerin bizden kurtulamayacağını anlatıyoruz. 2013 yılına başlarken sıraladığımız taleplerimizin takipçisi olacağımızı dillendirmek için buradayız" dedi.

"2013 yılının ilk haftasında Hükümete ve Başbakana sesleniyoruz" diyen Ocak, şöyle devam etti: "
Taleplerimizi karşılamak sizin görevinizdir; bize karşı sorumluluklarınızı yerine getirin. Kayılarımızın akıbetinin açıklanmasını, faillerinin hak ettikleri cezayı almasını sağlayacak hukukun üstünlüğüne dayanan yargı rejimini kurmak sizin görevinizdir. Yargıyı siyasi hesaplarınızın bir parçası, hukuksuzluğunuzun aracı olmaktan çıkartın."