İstanbul’daki CHP’li belediyelerin önünde belediye işçilerinin direnişleri var. Bu direnişlerin tamamı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Bitireceğiz” veya “21. yüzyılın kölelik rejimidir” dediği taşeron sistemi mağduru işçilerin haklarını almak için başlattığı direnişler

Yeni yılın gelmesiyle taşeron şirketlerde çalıştırılan işçilerin işten çıkarılması da başladı. 1 Ocak günü CHP’li Beşiktaş Belediyesi’ne bağlı Beltaş şirketinde çalışan 175 işçi işten çıkarıldı.

İşten çıkarmaların ardından işçiler Levent’te direniş çadırı kurdu. Beltaş’ta park ve bahçe düzenleme işlerinde çalışan ve işten çıkarılan işçiler, bir yıl önce çalışma koşullarının düzeltilmesi için Genel-İş’e üye olmuşlardı.

Maltepe Belediyesi önünde 21 Aralık’tan bu yana direniş var
İstanbul’daki belediyelerdeki bir diğer direniş de CHP’li Maltepe Belediyesi önünde 21 Aralık’tan beri sürüyor. İşçiler fazla mesailerinin ödenmediğini, aynı işi yaptıkları kadrolu belediye işçisine göre daha az maaş aldıklarını belirten işçiler çalışma koşullarının değişmesi için oluşturdukları 400 imzalı taleplerini Belediye Başkanı Mustafa Zengin’e sunmak istedi ancak Zengin, işçilerle görüşmedi. Belediye yetkilileri kimsenin işten çıkarılmayacağını söyledi ancak bir işçi işten çıkarıldı.

Maltepe Belediyesi önünde direnişlerini sürdüren işçilerin talepleri şu şekilde:
* Atılan işçiler işe geri alınsın.
* İşten atılmalara son verilsin, İş güvencesi sağlansın.
* Güvencesiz çalışmaya ve taşeron uygulamasına son verilmeli, meclis bünyesindeki siyasi partiler bu sorunun çözümünde önerge versin.
* Taşeron işçilerin insanca yaşamaya dahi yetmeyen maaşları, belediyede aynı işi yapan kadrolu ve sendikalı işçilerin maaşlarına ve diğer ek sosyal haklarına eşitlensin.
* Gerçekte tüm işçilerin alımına ve çıkarılmasına karar veren, üst işveren Maltepe Belediyesi'dir. Tüm taşeron işçiler belirsiz iş sözleşmesiyle çalıştırılsın ve aynı zamanda kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesi Maltepe Belediyesi'nin güvencesine alınsın.
* Belediyede taşeron işçilerle aynı işi yapan kadrolu ve sendikalı işçilerin çalışma saatleri gibi taşeron işçilerin de çalışma saatleri 40 saate indirilsin ve Cumartesi günü çalışmasına derhal son verilsin.
* Cumartesi günü çalışmasına devam edilirse, bu çalışmalar 4857 Sayılı Kanun gereğince de fazla mesai ücreti olarak taşeron işçilere ödensin.
* Belediyede taşeron işçilerle aynı işi yapan kadrolu ve sendikalı işçilerin almış oldukları sosyal yardımlar gibi taşeron işçilerine de tüm sosyal yardımlar (ikramiye, aile, çocuk, yakacak ve giyim yardımı) yapılsın.
* Tüm taşeron işçilere sendikal örgütlenme hakkı verilsin.