Ernesto Che Guevara'yı öldüren eski CIA ajanı Felix Rodriguez, Che’nin öldürülmesinden sonra içine girdikleri ‘zorlu karar sürecini’ anlattı.

Letonya’da yayın yapan Baltkom radyosuna konuşan Rodriguez, “Ne yapacaklarına karar vermek birkaç günlerini aldı… Bolivya Genelkurmay Başkanı Ovando Candia, Fidel Castro’nun Che’nin öldürüldüğüne inanmaması ihtimali olduğunu, bu yüzden çürütülemeyecek bir kanıt bulmamız gerektiğini düşünüyordu” dedi.


'GENELKURMAY BAŞKANI BÖYLE İSTEDİ'

Bunun üzerine General’in Che’nin kafasını kesmeyi önerdiğini söyleyen Rodriguez, “Ancak bunu kendisi yapamazdı, çünkü konumu gereği insan kellesini somut kanıt olarak sunması mümkün değildi” ifadelerini kullandı.

'KAFASI OLMAZSA PARMAKLARI OLSUN'

Rodriguez, bunun üzerine Che’nin parmağının kesilmesinin önerildiğini söyledi. Zira Arjantin polisinde Che’nin parmak izi kayıtları vardı, dolayısıyla tek bir parmakla Che’nin öldürüldüğü doğrulanabilirdi. Ancak Rodriguez, en sonunda General’in Che’nin ellerini kesme kararı aldığını belirtti.

Nitekim bir doktorun kestiği eller daha sonra Küba’ya götürüldü ve başkent Havana’daki Devrim Meydanı’nda yer alan bir binada yalnızca ülkeyi ziyarete gelen devlet temsilcilerine gösterildi.

Che, 8 Ekim 1967’de Bolivya ordusu tarafından yakalanmıştı. Ardından CIA ajanları Che’yi rehin almış ve öldürmüştü.