İşte Demokratik Çerkes Hareketi (DÇH) adına yapılan "21 Mayıs Direniştir, Dayanışmadır, Birliktir" başlıklı o açıklama:

21 Mayıs Direniştir, Dayanışmadır, Eşitlik Talebidir!..

21 Mayıs 1864, Rus Çarlığının Kafkasya topraklarını işgal girişimine karşı direnen Kuzey Kafkasya Halklarının maruz kaldığı sürgün ve soykırımın yıl dönümü olarak sembolleşen tarihtir.

Bu sene 151. yıldönümü olan bu tarih, Rus Çarlığının barbarlığına karşı verilen mücadelede ve sürgün yolunda kaybettiğimiz yüz binlerce insanımızın tarihidir. 

21 Mayıs’ın arka planındaki anlayış bugün, milliyetçi-şoven eğilimleri kullanarak kardeş halkları birbirine düşüren, bölgede istikrarsızlığı egemen kılan, Çerkes mezarları üzerinde "Soçi Olimpiyatları"nı düzenleyen günümüzün Rusya’sında karşımıza çıkmaktadır. Bugün, ABD/AKP/Gürcistan ittifakının “Kafkas Baharı”yla karşımıza çıkmaktadır.


Bugün, kurtuluş yolunun Amerikancı politikalardan geçtiğini düşünen neo-liberal eğilimlerde karşımıza çıkmaktadır. Bugün, 200 bin insanın öldüğü, 300 bin insanın ülkesini terk etmek zorunda kaldığı Çeçenya ile karşımıza çıkmaktadır. Bugün, Gürcistan’a destek veren, ancak söz konusu Bağımsız Abhazya olduğunda her fırsatta engel koyan, halklarımızı bütünüyle yok sayan AKP Hükümeti’nde karşımıza çıkmaktadır. Bugün kaybolan Ubıhça gibi, birçok dilimizin tehlikede olma gerçeğiyle karşımıza çıkmaktadır.

21 MAYIS; sıradan bir anma veya dert yanma günü değil, halklarımızın belleğini ve bugününü belirleyen, direnme ve dayanışma bilincimizi en fazla açığa çıkarmamız gereken bir haykırma günüdür. Dolayısıyla, toplumsal-tarihsel bilincimizin en önemli günü olan 21 Mayıs’a daha ilgili ve daha katılımcı olmalıyız.

Sürgün, soykırım, asimilasyon gibi insanlığa karşı işlenen suçlara karşı mücadele, hepimizin ortak sorunudur. Nasıl ki 8 Mart, 1 Mayıs gibi günler tüm ezilenlerin dayanışma günüdür, 21 Mayıs da sürgüne, soykırıma, eşitsizliklere karşı direniş ve dayanışma günüdür. Gelin, 21 Mayıs’ta da omuz omuza verelim.


Miting Önerimiz, Kefken Anma Etkinliği ve DÇH Eylemliliği!

İki ayı aşkın bir süre önce kurumlarımıza ve kamuoyuna yaptığımız çağrı metninde; toplumsal enerjiyi parçalı eylemliliklerle heba etmemek, hep beraber kent meydanlarında olmak adına bir “Merkezi Miting” önerisi getirmiştik. Ancak, kurumlarımızda bu önerimizin neden-sonuç ilişkilerini tartışma ve olgunlaştırma eğilimi oluşmadı. Bu duruma rağmen bizler; parçalı bir görüntü vermemek adına, DÇH çevresine ‘Kefken Anma etkinliğine” katılmalarını önereceğiz, derneklerimizin yerel etkinlik ve eylemlerine destek vereceğiz.

DÇH olarak ise; İzmir’de ve Almanya’da yürüyüş ve basın açıklaması yapacağız.

Avrupa-21 Mayıs: Almanya’da merkezi bir basın açıklaması yapacağız. Tüm Avrupa’nın sesimizi duyması için çalışmalar yapacağız.

İzmir-21 Mayıs: “21 Mayıs Dayanışma Korteji” oluşturarak, yürüyüş ve basın açıklaması yapacağız.

Her iki çalışmamızın detay bilgilerini ilerleyen günler içinde paylaşacağız.

Tüm Çerkesleri, dostlarımızı, basın emekçilerini ve tüm yok sayılanları Almanya’daki basın açıklamamıza ve İzmir’de “21 Mayıs Dayanışma Korteji”ne davet ediyoruz.

Sürgün ve Soykırım İnsanlık Suçudur, Tüm Ezilenler Saflara!.. 

Emeğimizle ve Kimliğimizle Varız, Var Olacağız!..

İmha, İnkâr, Asimilasyon Politikalarına Hayır!

Bir Arada Kardeşçe Yaşama EVET!..

21 Mayıs  Sürgündür, Soykırımdır, Asimilasyondur!

21 Mayıs Direniştir, Dayanışmadır, Birliktir!