Avrupa Barolar Birliği, adil yargılanma hakkı için girdiği ölüm orucunda hayatını kaybeden Avukat Ebru Timtik’e insan hakları ödülü verdi.

Ödüle 2016 yılında da öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’ye verilmişti.

Bugün çevrimiçi düzenlenen ödül töreninde Timtik’in öldülünü, kendisi de ölüm orucu yapmış olan avukat Aytaç Ünsal aldı.

Ödül töreninde bir konuşma yapan Av. Aytaç Ünsal şunları söyledi:

“Ebru çok iyi bir avukattı. Ebru meslektaşımdı ve arkadaşımdı. Ölüm orucunda aylar süren uzun bir yolculuğu da birlikte kattettik. Açlığı paylaştık. Fakat açlığımız yiyeceklere değildi. Biz adalete açtık. Ölüm orucunun sonunda Ebru’yu fiziki olarak kaybettik. Fakat altını çizmek istiyorum Ebru bugün burada. Şu an benimle. Ve her zaman halkların adil yargılanma hakkı ve adalet mücadelesinde yaşayacak.

“Bildiğiniz gibi halkların temel hakları ve adil yargılanma hakları saldırı altında. Hem de sadece Türkiye de değil tüm dünyada durum böyle. Avukatlığın temeli, özü ise hak savunuculuğudur. Bütün kanuni yolların kapandığı yerde halkı ve haklarımızı savunmaya devam etmektir. Ebru hepimize bunu gösterdi.

“O bu ideallere sahip avukatların pratiğinde yaşamaya devam edecek. Bizimle dayanışma da gösterdiğiniz emekleriniz ve bu özel ödül için teşekkür ederim.”

Bu arada, Av. Aytaç Ünsal’ın, “Adil yargılanma” talebi ile 215 gün sürdürdüğü ölüm orucu sonrası tedavisi de devam ediyor.

Armutlu’daki Direniş Evi’nde tedavisi süren Ünsal, doktor kontrollerinin evde sürdüğünü söyledi.

Ünsal ile birlikte “Adil yargılanma” talebiyle ölüm orucu yapan Avukat Ebru Timtik, eyleminin 238’inci gününde yaşamını yitirmişti.

Sanatlarını özgürce yapmak için ve tutuklamalara tepki amacıyla ölüm orucu yapan ve  yaşamlarını yitiren Helin Bölek ve İbrahim Gökçek de aynı Direniş Evi’nde eylemlerini sürdürmüştü.