İngiliz Times gazetesinin başyazısında Türkiye’de alkol yasakları ele alındı:

"Erdoğan iktidar sarhoşu mu?"

"Türkiye, belki Erdoğan'ın Adalet ve Kalkınma Partisi'nin tabanının bulunduğu Anadolu'daki camilerde olmasa bile İstanbul'daki üniversitelerde saygı duyulan açıkça laik bir anayasaya sahip olan yüzde 99'u Müslüman bir ülke. Bu yönetim biçimi, son iki yılda Arap Baharı'nın ardından ortaya çıkan rejimler için örnek gösteriliyor. Ancak kendisinin geleceği garanti altında değil. Avrasya'nın bu denge noktasında yükselen İslamcılık gerçek bir tehlike arz ediyor."

Times gazetesi, alkol satışına getirilen sınırlamaların amacının parti içindeki İslamcıları memnun etmek olabileceğini, ancak Erdoğan'ın güçlü konumu nedeniyle buna gerek olmadığını da savunuyor.

Gazeteye göre, Erdoğan'ın radikal dindarlara yönelmesinin nedeni, onlarla aynı fikirde olması.

Times, Başbakan Erdoğan'ın Batı'nın Suriyeli isyancılara askeri yardım için güvendiği oldukça başarılı bir siyasetçi olduğunu da kaydettikten sonra baş yazsını şöyle bitiriyor:

"Yetkileri artırılmış bir başkanlık arayışı ve gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi Erdoğan'ın iktidar sarhoşu olup olmadığının kritik testleri olacak."

Türkiye’deki alkol yasaklarına Avrupalı parlamenterlerden de tepki geldi.

Avrupa Parlamentosu Liberal Grup üyesi Andrew Duff, çok sıkı yeni bir anti-alkol yasası Türkiye'yi daha ilerici daha Avrupalı yapar’’ diyerek eleştirdi.Duff,bu kararların Türkiye’yi geriye götürmekten ve AB sürecine zarar vermekten öteye bir şeye yaramayacağını düşündüğünü kaydetti.

AP Sosyalist grup üyesi Sosyalist grup üyesi Richard Howitt,Türkiye’nin alkol yasağının AB kurallarına uygun olup olmadığına bakmak lazım dedi.

Alkol yasaları ile ilgili AKP hükümeti tarafından sunulan yeni kısıtlamaların, Avrupa'nın serbest piyasa ilkelerine tutarsız. olduğunu savunan Howitt,Türkiye bu tür uygulamlarla Avrua değerlerdinden uzaklaşıyor görüşünü ortaya koydu

Alkol yasağı uluslararası arenada Türkiye karşıtı kampanyaya dönüşüyor

Türkiye’de alınan alkol yasağı Türkiye’nin uluslararası imajına yönelik kampanyaya dönüşmeye başladı.Çok hassas dengelerin oluşmaya başladığı ekonominin tamamen ön plana çıktığı ve dünya dengelerinin yeniden belirlendiği bir ortamda büyük güç mücadelesi yaşanıyor. Türkiye'nin son aldığı karar Avrupa basını tarafından eleştirilmeye devam ediliyor.

Avrupa ve dünya basını Türkiye’nin alkol yasağını ele almaya devam ediyor: