Amerika’nın Sesi Radyosu, 'Özgürlük Evi' adlı kuruluşun yayınladığı yıllık raporda, geçen yıl tüm dünyada özgürlüklerin daha çok kısıtlandığını, dünya nüfusunun yarısından fazlasının ya kısmen özgür olan ya da hiç özgür olmayan ülkelerde yaşadığını bildirdi. Raporda, siyasi ve medeni hak ve özgürlükler açısından 195 ülke ve 14 bölgenin durumu ele alındı.Dünya nüfusunun yüzde 60’ı, bir başka deyişle 4 milyar 300 milyon kişi, ya kısmen özgür olan ya da özgür olmayan ülkelerde yaşadığı belirtildi.

Raporda Türkiye, ‘kısmen özgür’ ülkeler arasında gösterilirken, yeri, geçen yılki raporda da aynıydı. Raporda Türkiye’nin ‘kısmen özgür’ sayılmasında hükümetin Gezi Parkı olayları sırasında protestocuları sert bir biçimde bastırması ve AK Parti’nin özel sektöre, kendi politikaları çizgisinde yer alması için baskı yapmasının büyük rol oynadığı savunuldu. Suriye’deki iç savaş ve insan hakları ihlalleri ve Suudi Arabistan’daki baskıcı rejimin, dünyanın en az özgür 10 ülkesi arasında gösterildi. Raporda, Ortadoğu halklarının yüzde 83’ü, özgür olmayan ülkelerde yaşadığı ifade edildi.

Raporun yazarı Arch Puddington, Türkiye ve Ukrayna gibi ülkelerin, demokratik seçimlerle işbaşına gelen hükümetlere sahip olmasına rağmen, sonradan bu hükümetlerin gittikçe daha antidemokratik yöntemleri benimsediğine dikkati çekti. Avrasya da özgürlüklerin en çok kısıtlandığı bölgelerin başında geliyor. Bu bölgede yaşayan her 4 kişiden 3'ü özgür değil. Raporda, Rusya’da eşcinsellere yönelik baskı ve zulümü, Ukrayna’da ise, basın özgürlüğünün kısıtlandığı yer aldı.

Amerika, dünyanın en özgür ülkelerinin başında gösterilirken bu ülkenin de kaygılanmasını gerektirecek bazı konular bulunduğu ifade edildi.