Alman televizyonları duruşmaya ilişkin ayrıntılı haberler yayınladı. Haberlerde yıllık vergi kaçakçılığının Alman şarkıcı Freddy Quinn için 900 bin, Deutsche Post Yönetim Kurulu Başkanı Klaus Zumwinkel için 1 milyon euro ve tenis yıldızı Boris Becker içinse 1 milyon 700 bin euro tutarında para olarak hesap edildiği belirtilirken bu isimlerin hakkında dava açıldığı kaydedildi.  Bayern Münih Başkanı Uli Hoeness’in Pazartesi günü Münih'teki Yüksek Mahkeme'de hâkim karşısına çıkacağı ifade edildi.

KENDİSİNİ İHBAR ETMİŞTİ

İsviçre bankalarına yatırdığı milyonlarca euro’yu beyan etmeyen Hoeness, geçen yıl ocak ayı başında ceza indiriminden yararlanabilmek umuduyla kendini maliyeye ihbar etmişti. Uli Hoeness'in bu yolla vergi gelirlerinden en az 3 milyon euro tasarruf ettiği belirtildi.  St. Gallen Üniversitesi'nden ekonomi uzmanı Gebhard Kirchgassner, konunun “iyi yoksullar, kötü zenginler“ olarak ele alınamayacağını, pek çok zenginin üzerindeki vergi yükünün çok yüksek olduğunu ve devletin onlardan istediği kadar para alma hakkının bulunmadığını savunduğunu hatırlattı.  Kirchgassner, vergi kaçakçılığının zenginler için bir ayrıcalık olamayacağını, bunun tüm toplumsal sınıflarda yaşandığını belirtti.

Vergi kaçakçılığının sadece İsviçre bankalarında bildirilmeyen milyonlarca eurodan ibaret olmadığı, çoğu ek işin de vergi dairelerine bildirilmediği, kaçırılan küçük miktarlar bir araya geldiğinde  devasa bir rakama ulaştığı Almanya'da devletin kaçakçılık nedeniyle her yıl 30 milyar euro vergi kaybı olduğu belirtildi. Alman Vergi Mükellefleri Birliği'nin başkanı Reiner Holznagel, Almanların vergi ahlakının kötü olmadığını ancak çok karmaşık sistemin vergi kaçırılmasına yol açtığını söyledi. Holznagel, çoğu kişinin devletin aldığı parayı mantıklı harcamadığına inandığını ekledi.

Bamberg Üniversitesi'nden siyaset bilimci Thomas Rixen, İsviçreliler’in vergi konusunda Almanlar’dan daha dürüst olduğuna inanmadığını,  sistemin daha fazla şeffaf olması gerektiğini vurgularken “ Örneğin İsveç’te komşumun ne kadar vergi ödediğini görebilirim” dedi.