-Süheyla Kaplan-



Almanya’nın başkenti Berlin’de DGB öncülüğünde Hackescher Markt adlı meydanda toplanan kalabalık kortejler eşliğinde ünlü Brandenburg Tor meydanına kadar sloganlar eşliğinde yürüdü.

 

Yürüyüşte Alman sendika, siyasi parti  temsilcilerin yanı sıra Berlin eyaleti Çalışma, Uyum ve Kadın Bakanı Dilek Kolat da hazır bulundu.

 

Mitinge çok sayıda göçmen kuruluşları da destek verdi. Mitingte Berlin Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Olcay Başeğmez, CHP Berlin Birliği Başkanı  Ekrem Özdemir, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Almanya Başkanı Beyhan Yıldırım ve çok sayıda Berlin’li hazır bulundu.

 

Mitingte Alman yetkililer hükümeti asgari ücret, vergi reformunu  sert bir şekilde eleştirerek, Almanya’da eşit bir gelir dağılımını talep etti. Sendikalar ayrıca en az yüzde 6,5 oranında zam çağrısında bulundu.

 

TÜRK SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAN TAKSİM PROTESTOSU

 

CHP Berlin Birliği Başkanı avukat Özdemir, Almanya’da 1 Mayıs İşçi ve Emek Bayramının barışçıl bir ortamda kutlandığına işaret ederek, İstanbul’da 1 Mayıs gösterilerine katılmak isteyen vatandaşlara ve CHP’li politikacılara karşı biber gazı sıkılmasını sert bir dille eleştirdi.

 

Özdemir, ‘’AKP hükümetinin işçi sınıfına hareketini Taksim’deki uygulama ile görmüş olduk. AKP din sömürüsü yapmakta. AKP, gerçek yüzünü bugün Taksim’de daha iyi gösterdi.Bugün İstanbul’da yaşananlar demokrasi adına üzücü’ dedi.

 

Berlin Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Başeğmez, İstanbul’da bugün adeta sıkıyönetim yaşandığını, toplu taşım araçlarının yasaklandığını hatırlatarak, ‘’Bugün Berlin’in göbeğinde farklı milletten insanlar barışçıl bir biçimde 1 Mayıs’ı kutlamaktadır. Almanya ile Türkiye arasında demokrasi farkı var. Kenan Evren hükümeti 1 Mayıs’ı kutlamaktan korkuyordu şimdi de AKP hükümeti korkmakta’ şeklinde açıklamada bulundu.

 

Berlin TGB Başkanı Yıldırım ise, AKP’nin emekten yana bir parti olmadığını vurgulayarak, emek ve Cumhuriyet hateketinin Türkiye’de birleşmesi gerektiğini söyledi.

 

Öte yandan başkent Berlin’de Neonazi taraftarı bir gruba karşı çok sayıda sol örgüt biraraya gelerek, Nazilerin gösteride bulunmasını engelledi.