Almanya'nın Köln kentinde yaşayan ve Türkiye'den emekli olan Agop İbakara (66), Türkiye'den emekli olduğunu buradaki yetkili makamlara bildirdiği için Almanya'daki hastalık kasası tarafından Temmuz 2011'den bu güne prim ödemesi gerektiği gerekçesiyle 3 bin Euro'ya yakın para cezasına çarptırıldı. Aslen Kayserili olan İbakara'ya ayrıca hastalık kasası tarafından bundan sonra aylık 40 Euro para ödemesi gerektiği bildirildi. Emekli Türk vatandaşı Agop İbakara'ya hastalık sigortası yetkilileri yakında Türkiye'den emekli olan herkese aynı cezaların geleceğini ve burada sağlık hizmetlerinin devam edebilmesi için maaşlarına oranla aylık bir ödeme çıkarılacağını söylediler. Emekli olduklarını beyan etmeyen ve emekli oldukları tespit edilenler için ise ödeme miktarları maaşları üzerinden değil en üst sınırdan hesaplanacak.

 

AB DIŞINDAYIZ NEDEN ÖDÜYORUZ

 

Başından geçenleri anlatan İbakara, “Ben hem Almanya'dan hem de Türkiye'den emekliyim. 2011'in Temmuz ayında Almanya'da çıkan bir kanuna göre Almanya dışından da emekli maaşı alanların hastalık kasalarına prim ödemeleri gerekiyormuş. Bu doğrultuda yetkililerden gerçekleri öğrenmek istiyoruz. Bazıları diyor ki AB ülkeleri dışında olanlardan bu meblağ alınmayacak, buradakiler de diyor ki özel anlaşmalar yaptığımız ülkelerden olan insanlardan biz bu parayı alırız diyorlar. Türkiye'de bu özel anlaşma yapılan ülkeler arasındaymış” dedi.

 

HERKESE ULAŞMALARI AN MESELESİ

 

Türkiye'den emekli olduğunu kendisinin bildirdiğini, bildirmeyenlerin ise eninde sonunda tespit edilip geçmişe yönelik toplu para ve cezaların talep edileceği bilgisi aldığını dile getiren Agop İbakara, “Ben Türkiye'den yaklaşık 900 TL emekli maaşı alıyorum buna karşılık bundan sonra benden sadece hastalık kasası için aylık 40 Euro'luk buradan bir kesinti olacak. Bize söylendiğine göre Türkiye'den emekli olan diğer herkesin bilgilerine ulaşmaları an meselesi. Bu kişiler tespit edildikten sonra herkesten faiziyle bu paraları tahsil edeceklerini söylediler. Türkiye'den emekli olan herkesin burada kendilerinin gelip bildirmeleri gerekiyormuş şeklinde konuştu.

 

YETKİLİLER BİZİ BİLGİLENDİRMELİYDİ

 

Türk Büyükelçiliği ya da konsolosların kendilerini yeterince bilgilendirmediğinden şikayet eden İbakara sözlerine şöyle devam etti: “Burada gerekli temsilcilikler ve konsoloslukların benim durumumda olanlar için bu durumun açıklığa kavuşturulmasını istiyorum. Türkiye'den emekli olanlar Avrupa Birliği dışında olduğu için belki de bu parayı vermeyecektir ama biz bilmiyoruz. Bu olaydan sonra araştırma yaptım ve Berlin Büyükelçiliği'nin internet sitesinde bu konuyla ilgili bir açıklamasını buldum ve bu duyuruda Türkiye'den emekli olanların bunu Alman makamlarına bildirmeleri gerektiği yazıyor. Ancak bu duyuru bu olaylar başıma gelmeden hiçbir yerde yer almadı.”