Ganime GÜLMEZ / Stuttgart

Duruşma, Almanya'da tek kişilik hücre ve tecrit uygulamaları ile tanınan Stuttgart-Stammheim Hapishanesi önündeki bir binada, saat 09.00’da başlayacak.

Konuya yönelik açıklamada bulunan hukukçular, yarın başlayacak ilk duruşmadan sonra ileriki duruşma tarihlerinin Eylül ayına kadar süreceğini öngörmektedir.

NEDEN SUÇLANIYORLAR?

İki Stuttgartlı anti-faşist; 16 Mayıs 2020'de Bad Cannstadt ilçesinde, "Querdenker" protestoları sırasında, yürüyüşün gerçekleştirildiği alanda bulunan; faşist sendikaların üyesi olan, "Center Otomobil" sahipleriyle, fiziki teması da içeren tartışmalara girmekle suçlanıyor.

Bu suçlama ve suçlama kapsamında özel olarak kurulan Soruşturma Komisyonu, sol gruplara karşı başlatılan sistemli bir kampanyanın da bir parçası niteliğinde. Çeşitli şehirlerde sürdürülen bu kampanyanın bir parçası olarak da, 2 Temmuz 2020 tarihinde, 9 anti-faşist gözaltına alındı ve bunlardan Stuttgartlı anti-faşist Jo tutuklanarak, Stuttgart Stammheim’da aylar boyunca hapsedildi. Daha boyutlu baskı politikaları izlenerek, 4 Kasım 2020’de Dy adlı anti-faşist de gözaltına alındı. Jo 14 Ocak 2021’de serbest bırakılırken, Dy’nin tutukluluğu devam etmekte.

Putin sert konuştu: 'Vampirler balosu sona erdi' Putin sert konuştu: 'Vampirler balosu sona erdi'

Rote Hilfe aktivistlerinin açıklamasına göre tutuklu iki aktiviste karşı işletilen bu dava süreci, devletin anti-faşistlere karşı uyguladığı baskı geleneğinin kendisinden kaynaklı. Açıklamada, "Stuttgart Mahkemeleri, aktivistler üzerindeki takibatını sürdürmekte, sürekli para cezaları yağdırmakta ya da hapis cezalarını artırmayı doğallaştırmaya çalışmaktadır. 19 Ekim 2020’de bir aktiviste, hemen iki buçuk yıl hapis cezası hükmünün verilmesi, bu uygulamanın açık ispatıdır.

Baden-Württemberg Eyaleti, Yeşil-Siyah hükümetinin anti-faşistlere ve sola karşı tavrı, uzun yıllar boyunca acımasız-hunharca olmuştur.

Tüm anti-faşistleri, 19 Nisan Pazartesi günü, saat 09.00’da, Stuttgart-Stammheim (Asperger Str. 47) Eyalet Mahkemesi önünde sergileyeceğimiz dayanışma kampanyasına destek sunmaya çağırıyoruz. Basın açıklaması yapmak üzere, saat 08.00’de toplanılmaya başlanacaktır." denildi.