Adil Yiğit

1980'li yıllarda Almanya'da " Yurtseverler Birliği' adıyla faaliyet sürdüren Berlin, Hamburg ve Salzgitter'deki Alevi derneklerinin kurucuları arasında olan Halis Tosun (1948), uzun seneler Hamburg'da yaşadı. Emekliliği sonrası Türkiye'ye yerleşen Tosun, bir süredir akciğer kanseri tadavisi görmesinden dolayı da Almanya ile bağlarını koparmamıştı.




Demokratik kamuoyunun çeşitli tartışma panellerinde ve TV kanallarında konuşmacı olarak tanıdığı Halis Tosun'un, "Alevi Kimliğiyle Yaşamak" isimli yayımlanmış bir kitabı bulunmakta. Kendi halinde, alçak gönüllü ve mütevazi kişiliğiyle tanınan Halis Tosun, çevresinde sevilen bir simaydı.  

Halis Tosun 2002 yılında 'Alevi Kimliğiyle Yaşamak' isimli kitabının Önsözü'nde şunları dile getirmiş:



"Bugüne kadar yaşadığım her ortamda daima sorgulayıcı oldum. Etrafımda olup bitenlere hiçbir zaman kayıtsız kalmadım. Çocukluğumdan beri, bilmediğim, kavrayamadığım, yanıtını merak ettiğim ve sorgulayıcı tavrım yüzünden çoğu kez de güç anlar yaşadım. Dövüldüm, horlandım, itilip kakıldım... Ama yine de bu huyumdan vazgeçmedim. Bugün 55 yaşına gelmiş biri olarak hala, aklıma uygun bulmadığım açıklamaları da, davranışları da sorgulamaya, irdelemeye, olayların arkasında gizlenen neden ve niçinleri anlamaya çaba sarfetmekteyim.

Bu kitapta aktarılanlar, anlatılanlar, yaşananlar elbette sadece bana özgü, benim hayatımla ilgili, sadece beni ilgilendiren şeyler değildir. Gerek yurtdışında gerekse yurtiçinde benim yaşadıklarımın aynısı veya burada anlatılanların benzerlerini yaşayan çok sayıda insan olduğunu tahmin ediyor, hatta tanıyorum".


Halis Tosun'un Facebook paylaşımlarından: 



Cenazesi Pazar günü (yarın) saat 13:00 de İstanbul / Sarıgazi Cemevi'nde kaldırılacak olan Halis Tosun'u sevgiyle anar, ailesine, yakınlara ve dostlarına başsağlığı ve sabırlar dileriz.