Ahmet Kaya ölümünün 13. yıldönümünde mezarı başında düzenlenen törenle anıldı. Törende konuşan Gülten Kaya, sürgünde olan bir başka isim olan Şivan Perver'in Türkiye'ye gelişinin önemli olduğunu vurgularken şunları söyledi:


"13 yıl oldu. Bugün birazda özel bir gün. Sürgünde sanatçılarımız var. Kürt sanatçılarımız var. Çok paradoksal birşeydir. Bazı kürt sanatçılarımız sürgünde burada kaldılar. Bir tanesi bugün ülkesine döndü. Onun dönüşünü de selamlıyoruz. Umuyoruz Kürt halkının ve Türkiye halklarının geleceği için sembol değerde olur ve bir sürgün hayatının ne demek olduğunu özellikle bir sanatçı açısından ülkesine kafa yoran insanlar açısından ne demek olduğunu umuyoruz. Türkiye anlar dolayısı ile sevgili dostumuz Şivan Perver Amed topraklarında, Diyarbakır topraklarında olması da yine çok değerli, son derece anlamlı. Dediğim gibi de burada paradoksal iki Kürt sanatçı bıraktık. Bir kürt sanatçı ülkesine döndü. Ne yazık ki toplumların değeri çok hızlı değişmiyor. Hele Kürtler açısından hiç hızlı olmadı.Bu neredeyse 100 yıla yakın acı ve büyük mücadele sonrasında gelinen noktada ise bir Kürt sanatçı ülkesi ile buluşuyor, buluşamayanlar da var. Bu kader niye hızlı değişmiyor. Tabi bunlar hep demokrasi alıgılanması ve bilinciyle doğru orantılı şeyler.


Dolayısı ile bir imparatorluktan çıkmış bir cumhuriyetin  yüz yıl içerisinde kendini çağa uyduramaması ve demokratikleşememesi. Anlaşılır birşey ama umuyoruz ki bundan sonrasında burada bıraktığımız insanlar, sizler burada kalanlar, dönemeyenler bunların tamamı yaşadığı acı,uzaklık,yokluk, yoksulluk duygusu hiç değilse şimdiden sonra gelişecek olan, gelişeceğini umduğumuz halkların birlikteliği sürecine bir taş ,bir tuğla olsun umudundayım. Türkiye ile ilgili çok şey var söylenecek. Gelişmiş medya dünyasında hepiniz izliyorsunuz bu gelişmeleri.Bu heyecen ve umutla Kürtlerin halk olduğunun,artık bir ulus olduğunun kabulünün ve eşit yurtttaşlar olarak Türkiye cumhuriyetinde Türkiyeli Kürtler olarak yaşamalarının şartlarının olgunlaştığını. düşünüyoruz. Umuyoruz. özlüyoruz  ki bundan sonra  bugün Amed'de ki gelişmeyle birlikte hızlı yol alabiliz."

"CUMHURBAŞKANLIĞI TARAFINDAN VERİLEN ÖDÜLÜ ARALIK AYINDA TÖRENLE ALACAĞIM"



2013 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nün Ahmet Kaya'ya verildiğini hatırlatan Gülten Kaya, ödülü aralık ayında düzenlenecek törenle alacağını belirterek, "Cumhurbaşkanlığı tarafından yılda bir kez verilen en büyük sanat ödülüne 2013 yılında Ahmet Kaya uygun bulundu. Dolayısıyla da aralık ayında bunun Cumhurbaşkanlığı köşkünde ödül töreni olacak. Ben bundan onur duydum. Eşim adına, onun temsil ettiği halk ve kültür adına onur duydum. Bunun kuşkusuz ki sembolik bir değeri var. Ama aralık ayında gidip yine sizlerin bana katacağı güç ve destekle o ödülü hepimiz adına ,hepiniz adına alacağım" diye konuştu. Güten Kaya, önümüzdeki dönemde bazı sanatçıların katılımıyla Ahmet Kaya'ya saygı albümü yapacaklarını söyledi.


Anmada konuşan Paris Kürt Enstitüsü Başkanı Nezan Kendal da, Diyarbakır'daki buluşmanın önemine dikkat çekerken, programın sürece katkı sağlayacağını düşündüklerini söyledi.