El Ele Derneğinden Kamuoyuna Açıklama :

3 Aralık değil, 365 Aralık'a ihtiyaç var…


3 Aralık Dünya Engelliler Günü“ vesilesi ile, bir kez daha kamuoyunu engelliler sorununa karşı daha duyarlı , daha anlayışlı olmaya davet ediyoruz

Başta engelliler olmak üzere, toplumun her kesiminde, her çeşit ayrımcılığa karşı olduğumuzu belirtiriz. Sorunların çözümü birbirimizi anlamaya çalışmaktan, daha hoşgörülü ve diyalog içersinde  birbirimize  karşı daha saygılı  olmaktan geçer.

Unutmayalım ki sorunların çözümü herşeyden önce eğitimden geçer. „Eğitim Her Engeli Aşar“ düşüncesi ile hareket ederek, engellilere saygı ile, onlara yaşam sevinci kazandıralım. Biliyoruz ki hayatı paylaşmak için engel yok,  Engelleri ancak  el ele,  yürek yüreğe
vererek beraberce aşabiliriz.

Asıl Engel 'Bilmemektir'


Unutmayalım ki hayatın bize neler getireceği, bizden neler götüreceği  belli değildir. Gün gelir, siz de engelli duruma düşüp,yardıma muhtaç hale gelebilirsiniz. Hiçbirimizin yarınının ne olacağı, belli değildir. Dünya sağlık örgütü tarafından belirlenen rakamlara göre dünyada farklı engellere sahip 500 milyon engelli vatandaş yaşıyor.. Bugün Türkiye`de 9 milyon, Almanya'da 12 milyon engelli  insan mevcuttur. Yaşadığımız şehir
Hamburg`ta ise 2 milyona yakın nüfusun yaklaşık 120 bini engelli durumdadır. Hamburg`daki Engellilerin yaklaşık yüzde 4`ünü Türk kökenli
Engelliler oluşturmaktadır. Bu da yaklaşık olarak 5 bin Türk’e tekabül
etmektedir.Bu rakamlar hiç te azımsanmayacak düzeydedir. 

Fikir Engelli Olmamak Gerek

Amacımızın temelinde yardıma, ilgiye muhtaç engelli insanlarımızı  kapanıp kaldıkları dörtduvar arasından çıkarabilmek, önce ev halkı olmak üzere, onlara dış dünyanın havasını teneffüs etmelerini imkan sağlamaktır. Bu noktada engelli çocuklarımızın ailelerine
önemli sorumluluklar düşmektedir.Engelliler her yönüyle yaşadıkları toplumun ayrılmaz bir parçasıdır. Bu bağlamda, engellileri toplumun diğer bireyleriyle eşit olanaklara kavuşturmak zorunluluktur. Diğer bir amacımız ise, Türkiye ve Almanya`da yaşayan engelliler arasında, gönül köprüsü bağının kurulmasına,diyalog sağlanıp geliştirilmesine, iki ayrı ülkenin hukuki, sosyal alanlarında  bilgi alış-verişini geliştirmesine olanak sağlamaktır. Değişik konular  hakkında uzman kişileri bir araya getirip, bu konuda faaliyet sürdüren dernekler arasında  kardeş dernekler
oluşturulmasına hizmet etmektir.

Yürek Engelli Olmayalım

Engelleri aşamayanlar,onları aşılmaz görenlerdir. Yüreğimizde insan sevgisini yardımlaşmayı ve dayanışmayı sürekli sıcak tutmalıyız. Dayanışma ve yardımlaşmada sayı ve nitelik o kadar önemli değildir. İnsanın yapabildiği ölçüde, insanlara güzellik sunabilmek için yaptığı her çalışma taktire ve onura layıktır.

Yaşatmak, Yaşamak Kadar Güzeldir

Unutmayalım engellilere saygı onları yaşam sevinci verir, onların hayata bağlanmasına katkı sağlar. Yapacağınız mütevazi küçük yardımlarla her Engelli insanımızın mutlu gülüşlerinde sizlerde var olacaksınız.

Her zaman yanıbaşımızda olan, an gelip göremeyen, yürüyemeyen, tutamayan, an gelip ağlayıp, gülemeyen, yürekleri sımsıcak olan engellileri unutmayalım!!!

Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için var oldukça hayat yaşanılası olacaktır…

Engelsiz ve özgür bir dünya için,için güzellik dolu,duyarlı,paylaşımcı insan sayısının artması dileğiyle, sevgi ve saygılar.

Ali Akdemir
Hamburg El Ele
Engelliler Derneği Başkanı 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
AVTED-   DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ
BASIN BİLDİRİSİ



AVTED'in organizesiyle bir grup üye ve engelli ailesiyle, çeşitli dernek ve kuruluş yöneticileri 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolaysıyla soğuk hava koşullarını da dikkate alarak, Engellileri sembolize eden bir gösteriyle basın açıklaması yaptılar.


Avted’ in kuruluşundan önce Almanya da Türkler ve yabancılar tarafından 3 Aralık dünya Engelliler günü  hiçbir dernek ve kuruluşça kutlamamaktaydı.  Avted bu alanda Avrupa ‘nın yabancı toplumlarına hep ilkleri örnek olarak yaptığı projelerlerle  göstermektedir.

1992 yılında Birleşmiş Milletler aldığı bir kararla, 3 Aralık gününü ‘Uluslararası Engelliler Günü’ olarak ilan etti. Bu kararın ardından BM İnsan Hakları Komisyonu 5 Mart 1993 tarihli ve 1993/29 sayılı bildirisi ile üye ülkelerce 3 Aralık gününün ‘engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması amacıyla” tanınmasını istedi.

Her yıl Dünya Engelliler Günü’nde o yıla ait bir tema seçillir  2012 teması için “Toplumun her kademesinde erişilebilirliği ve katılımcılığı sağlayarak engelleri ortadan kaldırmak” olarak belirlenmiştir.

AVTED Avrupa‘da yaşayan Türk liderler ile bunların yanı sıra Dernek başkanlarını da yanlarına alarak, bu liderlerin 15 dakikalığına da olsa kendilerini Engellinin yerine koymalarını sağmamak için bir ilki Hamburg ‘da  başlattı.  Bu çalışmayı bir sonraki yılda Berlin‘de yine Türk liderler ile Dernek başkanlarını alarak yapma kararı almıştır.
 
Amacımız  toplumun engellilere olan sorumlulukları ile Engellilerin sorunlarının görmezlikten gelinemeyeceği gerçeğini bizler yabancılar olarak Avrupa ‘da yaşarken paylaşarak, idari ve siyasi desteği alarak  sorunların çözümüne katkı sağlamak zorunda olduğumuzu anlatmaktır.
Bugün 3 aralık 2012 etkinliğimiz için Hamburg ve çevresinde bulunan tüm Türk liderler ile dernek başkanlarına  yazılı telefon ve yazılı internet ile Facebook yoluyla davetiye gönderdik.
 
Türkiye’nin önderliğinde 2012 mayıs ayında 65 ülkenin katılımı  ile gerçekleşen ve ayniızamanda bu ay  onaylanan bakanlar kurulu kararı ile de resmen kurulmuş olan DEB Dünya Engelliler Birliği Kuruculuğunu,  Almanya adına tek katılan AVTED in  öncülüğü ve birde  başkanı olarak kurucular kurulu Yönetim kuruluna seçilmiş, Engelliler Turizm komisyon başkanlığı görevini almış olan Dernek kurucumuz ve başkanımız  Cemil ÇELIK in görev yapmış olması bu yılın konusunu Tüm dünya etkinliklerinde AVTED olarak Erişilebilirlik işlenmiştir.

3 aralık Dünya Engelliler günü tüm engellilerin engellerinin kaldırılması ve engellilerin daha fazla sorunlarının çözüldüğü bir yeni yıl dileğimle kutluyor sağlıklı yaşamlar diliyorum.

Dünya Engelliler Birliği,
Almanya adına yönetim kurulu üyesi

AVTED Başkanı
Cemil Çelik