Bitlis’in Güroymak (Norşin) ilçesinde 27 Ekim günü 14 yaşındaki E. K. zorla evlendirildiği kocası Ferit Kanlı’yı yakalamak isteyen polisler tarafından vuruldu.

Aile ve E.K.’nin anlatımına göre Kanlı tarafından şiddet gören E. K. dedesinin evini kaçmış, Kanlı ise bu evi basmıştı. Polisi arayarak ihbarda bulunan E. K. başka bir eve kaçmış, dedesinin evine ise Kanlı’yı yakalamak için polis ekipleri gelmişti. Kanlı’nın evden çıkmaması üzerine polis ekipleri E.K.’den tekrar eve girmesini ve Kanlı’yı teslim olmaya ikna etmesini istemişler, sonrasında yaşanan müdahalede E.K’yi üç yerinden vurmuşlardı.

27 Ekim’den bu yana 4 kez ameliyat geçiren ve yoğun bakım ünitesinde günlerce kalan E.K.’nin tedavisine çocuk servisinde devam ediliyor. Kanlı ise ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

POLİS E.K.’NIN İKNASINA BAŞVURUYOR

Ferit Kanlı o gün zaten polis tarafından arandığını belirten Avukat Nilda Baltalı’nın iddiasına göre polisler E.K.’nin bulunduğu evin önünde geldiğinde Kanlı teslim olmadı. Bu sırada E.K. dedesinin evinden başka bir eve kaçtı. Kanlı ise E.K.’nin dedesinin evinde bir odaya kendisini kilitledi. Polis E.K.’yi kaçtığı eve tekrar getirerek Kanlı’yı teslim olmaya ikna etmesi için zorladı.

“POLİSİN İHMALİ SÖZ KONUSU”

Anne Fatma Eren’in de beyanlarına göre Kanlı’nın olduğu eve götürülen E.K., Kanlı tarafından rehin alındı. Kanlı, E.K. ile bahçede bulunan kümese girdi. 7 saat boyunca süren ikna çabalarından sonra polis, kümese gaz bombası attı. Bu esnada Ferit Kanlı kümesten çıktı.

Avukat Nida Baltalı bundan sonraki kısmı şöyle anlattı: “Polisler Ferit’e doğru ateş açıyor. Ancak E.K.’nin da burada olduğunu bilmelerine rağmen, yere değil, doğrudan Ferit’e doğru ateş açıyorlar. E.K. de kümesten eve doğru geçmeye çalışırken kurşunların hedefi oluyor. Yani çocuğun orda olduğunu bile bile Ferit’e ateş açmamış olsalardı, E.K.’nin başına bunlar gelmeyecekti. Çocuk ölümden döndü. Ölebilirdi, bu nedenle polisin ağır ihmali söz konusu.”

Olay günü evin önünde 20 özel harekât polisi ve ilçe kaymakamının da bulunduğu aktaran avukat Baltalı, “Emniyet müdürünün bile orada olduğu söyleniyor. Bize kalırsa bu önlemlerin hiçbiri hukuka uygun değildir. Bir çocuğun gözaltına alınmak istenen bir şüphelinin yakalanmasında kullanılması nereden baksanız ağır ihmaldir. Savcılık şu anda açılan ateş sonucu ağır yaralanan çocuğumuzu kimin yaraladığını, kimlerin ateş açtığını araştırmaktadır” ifadelerini kullandı.

“POLİS 14 YAŞINDAKİ KIZIMA ‘KOCANI’ İKNA ET DİYOR”

GazeteDuvar’dan Rojda Oğuz’un haberine göre, polislerden şikayetçi olan anne Fatma Eren henüz 29 yaşında. Kızı gibi kendisi de 13 yaşındayken ailesi tarafından evlendirilmiş, 3 aylık hamile ve E.K. ile birlikte beş çocuğu var. Kızı E.K’nin eşi cezaevindeyken aile tarafından kendi rızası olmadan Ferit Kanlı’ya verildiğini, Kanlı’nın da eşinin akrabası olduğunu aktarıyor.

“Kızıma ‘Gel kocanı ikna et. Sana zarar gelmemesi için elimizden geleni yapacağız’ demişler” diyen Eren, biber gazı atıldığı sırada polis amirinin vur emrini verdiğini iddia etti. Kızının polisler tarafından yem olarak kullanıldığını belirten Eren, “Benim kızım 14 yaşında ama polis bile ‘kocan’ diye hitap ediyor. Zaten zanlı uyuşturucu bağımlısı. Bir sürü dosyası var bundan. Kızımı korumak için geldiyseler neden kızımı o adamın yanına götürdüler? Ben buna çok üzülüyorum. Kızımın tekrar o caninin yanına gönderilmesini istemiyorum. Bir kere hayatını yaktılar, ikinci kez yansın istemiyorum. Bu mücadelede ben tek başımayım. Tek başıma hem polisle hem de bu aileyle baş edemiyorum” ifadelerini kullandı.