Gökpınar Sulama Birliği'ne ait olan Çürüksu Sol Sahil Ana Kanalı'nın temizliği için her yıl harcanan 100 bin lira, HES ile elektrik üretimi yapan firmanın geliştirdiği iş makinesiyle 10 bin liraya düşürüldü. Yıllardır yüksek maliyetler ile hasar görerek temizlenen su kanalları için çalışma başlatan Denizli Elektrik Üretim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Ege, geliştirdiği özel makineyle bu soruna çözüm buldu. 10 bin liraya mal olan makine sayesinde su kanalları hem hızlı temizleniyor, hem de ekonomik olarak önemli bir maliyetin önüne geçiliyor. Sulama kanalının içine giren iş makinesi, hem zemindeki toprağı, hem de yatay betonlardaki toprakları ve otları temizliyor.

Türkiye'de su kanallarının kepçelerle temizlendiğini belirten Ali Rıza Ege, bu şekilde kanalların betonlarının zarar gördüğünü ve yüksek maliyetler ödendiğini söyledi. Geliştirdikleri iş makinesiyle kanal temizleme maliyetini yüzde 10'a kadar düşürdüklerini ifade eden Ege, "Çürüksu sol sahil ana kanalı 25 kilometre uzunluğundadır. Bu kanal 1950 yıllarında yapılmış. O yıllardan bu yıllara kadar iki defa bakım ve onarım yapılmasına rağmen, temizliği çok güç ve büyük maliyetler getirmektedir. Şirket olarak 2009 yılından buyana sulama birliği ile temizleme işlerini birlikte yapmaktayız. Bugüne kadar bu kanalları DSİ ve sulama birlikleri kepçeler ile temizlemeye çalışmışlar. Kepçe ne kadar büyük de olsa getirdiği maliyet ve kanallara verdiği hasarlar önemli boyutlardaydı" dedi.

Ege, iş makinelerinin beton kanallara önemli zararlar vermesinin büyük su kayıplarına neden olduğunu belirterek, "Bizler şirket olarak bu sorunu nasıl çözebilirizi düşündük. Sulama birliği kepçeler ile 7 kilometrelik hattı aşağı yukarı bir ayda yapabiliyordu. Tüm maliyeti yıl boyunca 100 bin TL civarında idi. Bunu yaptığımız bir makineyle 10 bin TL bir maliyete indirdik ve kısa sürede temizlenmesini sağladık. 3 gün içerisinde kanalın 7 kilometrelik alanı temizlenebiliyor. Yanı bıçaklı ve altı hareketli parçalar sayesinde traktör kanala giriyor ve temizliği yapıyor. Bu sayede suyun daha verimli kullanılması ve akışının hızlı olması sağlanıyor. Umut ediyoruz ki bütün Türkiye de yaygın hale gelir" diye konuştu.