Zonguldak Belediyesi'nin 2005'te özel bir mühendislik firmasına hazırlattığı raporda güçlendirilmesi gerektiği yönünde görüş bildirilen 56 yıllık Fevkani Köprüsü ile ilgili Zonguldak Makine Mühendisleri Odası, ikinci bir inceleme yaptırdı. Bursa Makine Mühendisleri Odası'ndan gelen uzman ekibin geçen mart ayında yaptığı inceleme sonucunda hazırlanan raporda köprünün, halkın can ve mal güvenliği açısından tehlike arz ettiği belirtildi. Zonguldak Belediyesi'ne sunulan raporda, şöyle denildi:

"Köprü döşemesi üzerinde su tecriti bulunmamakta olup yüzey suları döşeme betonuna ve alttaki çelik yapıya zarar vermiştir. Ayrıca yer yer asfalt hasarı bulunmaktadır. Dolayısıyla köprü üzerindeki mevcut asfalt tabaka tamamen kaldırılarak döşeme betonu üzerine yeniden su tecriti ve mastik asfalt yapılmalıdır. Köprüde muhtelif çelik plakalardan oluşan mevcut genleşme derzleri tamamen hasarlı olup köprüden aşağı sular akarak yapı elemanlarına zarar vermektedir. Mevcut genleşme derzleri sökülerek yerine çelik ankrajlı ve su geçirmez tipte yeni genleşme derzleri monte edilmelidir."

BELEDİYE BAŞKANI ÖNLEMLERİ AÇIKLADI

Zonguldak Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir, altında onlarca dükkanın yanında, çevre yolu ve treni yolu bulunan, üzeri otopark olarak da kullanılan kentin en işlek noktasındaki Fevkani Köprüsü'nün güvenliği için bazı önlemler aldıklarını söyledi. Başkan Akdemir, köprünün üzerinde yaptığı açıklamada, köprünün ağır tonajla kamyon ve TIR'ların geçişine kapatıldığını, ayrıca otopark olarak kullanımına da son verildiğini kaydetti. Rapor doğrultusunda köprü üzerindeki yoğunluğu kaldırma yoluna gittiklerini anlatan Başkan Akdemir, şöyle dedi:

"Bu günden itibaren köprünün üzerindeki otoparkı kaldırdık. Ağır tonajlı araç trafiğine de kapatıyoruz köprüyü. Bundan sonra yapılacak çalışmalarda özellikle dükkan sahiplerinin belediye zabıtamızın ve görevlilerin isteklerini, tebligatlarını düzgün bir şekilde yerine getirmelerini istiyorum. Onlar da bize destek olsunlar ki bu köprüyü tadilatla mı devam ettireceğiz, yoksa yerine yenisi mi yapılacak, bunu belirlememiz lazım. 'Köprüyü kaldırdım' demek çözüm değildir. Onun alternatiflerini yerine getirmek önemlidir. O nedenle şimdilik bu önlemleri aldık. Ayrıca üzerindeki asfalt yoğunluğunu da kaldıracağız. Asfalt kalınlığı burada 20- 25 santim. Yerine ince bir asfalt yapacağız. Bu asfaltı kaldırırsak baskısı hafifleyecek. Taşıyıcılara yoğunluk azalmış olacak."

Geçen 6 Nisan'da Çaycuma İlçesi girişinde bulunan Çaycuma Köprüsü'nün 48 metrelik bölümü çökmüş, Filyos Çayı'na düşerek kaybolan 15 kişiden 8'inin cesedi bulunmuştu. 7 kişiyi arama çalışmaları ise hala sürüyor.



DS(EE/BT)