Zonguldak Valiliği ile Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi arasında, İncivez ve Bahçelievler mahallelerinde yapılacak inceleme için protokol imzalandı. Valilik binasında Vali Erol Ayyıldız ile BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer arasında imzalanan protokol ile 2 mahalledeki tasman (yerleşim yerlerinin altında kömür çıkaran maden ocaklarının faaliyetleri sonucu oluşan boşlukların zamanla yer üstünde meydana getirdiği çöküntü ve binalarda meydana gelen çatlama) riski, 20 kişilik bir ekip tarafından sismik ve jeolojik yöntemlerle incelenecek.

İmza töreninde konuşan Vali Erol Ayyıldız, kentin İncivez ve Bahçelievler mahallelerinde zemin hareketlerinin bulunduğunun tespit edildiğini söyledi. Üzerinde yapılaşma bulunan bölgelerdeki bu hareketliliğin tehlike arz ettiğini vurgulayan Vali Ayyıldız, "Üzerinde yapılaşma var, zaman zaman göçmeler oluşuyor ve bu göçmeler sonucunda da üzerinde yaşayan insanlar tedirgin oluyor" dedi.

Söz konusu zemin hareketleri konusunda her kafadan farklı bir ses çıktığını, ancak nedeni konusunda şimdiye kadar teknik bir araştırma yapılmadığına dikkat çeken Vali Ayyıldız, şöyle konuştu:

"Bu bölgelerdeki zemin hareketlerinin neden ve sonuçları itibari ile hem üzerinde yapılaşma yapanlara hem alttaki kömür ocaklarında çalışanlara rehberlik edecek bir çalışma bugüne kadar yapılmadı. Sebep ve nedenleri konusunda bir çalışma olmayınca, yetkililer de herhangi bir şey yapamıyordu. Valilik olarak bu konuda çalışma yapılması için Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı'ndan ödenek istedik. Üniversitemiz de bu konuda bir çalışma yapabileceğini bize iletti. Bu çalışmayla, İncivez ve Bahçelievler Mahalleleri'nde zeminde oluşan boşlukların nedenleri ortaya konularak gerekli önlemler alınacak. Araştırmanın sonucuna göre bu bölgelerdeki yapılaşmalar nasıl olabilir, hem üzerinde yaşayan insanların, hem de yetkililerin önünü açacak, onlara rehberlik edecek bir çalışma ortaya konulacak. Üniversitemizin hazırlayacağı bu çalışma, imar planı düzenlemesinde, yeni yapılaşmalarda, altta bulunan kömür faaliyetlerinin nasıl olacağı, nelere ve nerelere dikkat edileceği konusunda rehber olacak."

BEÜ Rektörü Prof.Dr. Mahmut Özer ise söz konusu yerleşim bölgelerindeki zemin hareketlerinin sismik ve jeolojik yöntemlerle araştırılacağını, 1 ayda tamamlanması planlanan çalışmada 20 kişilik ekibin görev yapacağını kaydetti.



DS(EE/SS)