Zonguldak Kanatlı Hayvan Eti Üretici Birliği'nin, kaymakamlık ve belediye başkanlığının desteği ile düzenlediği festival, kortej yürüyüşü ile başladı. Bülent Ecevit Üniversitesi Gökçebey Mithat-Mehmet Çanakçı Meslek Yüksekokulu bahçesinde düzenlenen  festivale CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Belediye Başkanı CHP’li Muharrem Akdemir, Gökçebey Belediye Başkanı CHP’li Zeki Kılınçarslan, çok sayıda kişi ve öğrenciler katıldı.

Festival açılışında konuşan Zonguldak Kanatlı Hayvan Eti Üretici Birliği Başkanı Osman Bayraklı, il genelinde bulunan yaklaşık 300 tavuk çiftliğinden 53’ünün Gökçebey’de faaliyet gösterdiğini söyledi. İlçeyi tanıtmak amacıyla böyle bir festival yapmayı kararlaştırdıklarını belirten Bayraklı, festival kapsamında aynı anda 300 tenekede pişirecekleri, 'Tenekede tavuk kebabı' yemeği hakkında da bilgi verdi. Bu yemeğin 100 yıllık bir geçmişi olduğunu vurgulayan Bayraklı, şöyle dedi:

"Gökçebey’de tek başına koyun otlatan bir çoban, boş tenekeyi ters çevirip içine koyduğu tavuğu pişiriyor. Çobanın, müthiş lezzetli olan tavuğu köyde insanlarla paylaşmasıyla yöresel bir yemek haline geliyor. Tenekede tavuk kebabı çeşitli şekillerde yapılabilir. Biz en eski olanını, yani toprağın kokusu ve nemiyle birleşen halini yapıyoruz. Bu yemeğin olmazsa olmazı, tenekenin ağız bölümünün toprağa bastırılmasıdır. Tenekenin içinde folyo gibi ekstra başka bir şey kullanılmaz. Tavuğun takıldığı çubuğun kesinlikle ağaç olması gerekir. Pişirme süresi de tavuğun kilosuna göre değişir. 2 kilo ağırlığındaki tavuk yaklaşık 35, 2.5-3 kilo arasındaki tavuğun ise yaklaşık 50 dakika pişirme süresi vardır. Tenekede pişerken, topraktan aldığı koku ve nem tavuğa başka bir lezzet katıyor. Tavuğun yağları tamamen toprak tarafından emildiği için tavukta hiç yağ kalmaz ve kolesterol, kalp ve damar hastalıklarına çok iyi gelir."

300 TAVUK AYNI ANDA PİŞTİ

Konuşmaların ardından, okulun arka tarafındaki tarlada Türk Bayrağı şeklinde yan yana toprağa monte edilen ağaç çubuklara takılan ve üzeri boş teneke ile kapatılan 300 tavuğun pişirilmesine geçildi. Protokol üyeleri, üzerine gaz yağı dökülen tenekelerin etrafındaki odun ve talaşları meşalelerle noter huzurunda tutuşturdu. 300 tavuk aynı anda pişirilirken, noter de tespit yaptı.

Birlik Başkanı Osman Bayraklı, Türkiye’de daha önce 300 tavuğun aynı anda pişirilmediğini, böyle bir rekor denemesinin dünyada da örneğinin bulunduğunu düşünmediğini söyledi. Bayraklı, noter huzurunda yaptıkları rekor denemesiyle Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek için başvuruda bulunacaklarını kaydetti. Rekor denemesi için Zonguldak’ta faaliyet gösteren 300 tavuk üreticisinden 1’er tavuk aldıklarını ifade eden Bayraklı, seneye bu sayıyı daha da artırabileceklerini bildirdi.



EE,EÇ(EE/İD)