Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, önümüzdeki 4 yılı kapsayacak 'Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ' taslağını yayınlamasının ardından, gırgır avcılığında avlanmanın 18 metre olan derinlik uzaklığının 24 metreye çıkarılmasına balıkçıların tepkisi sürüyor. Zonguldak’ta da gırgırla endüstriyel balıkçılık yapan birçok balıkçı, yeni düzenlemeyle balık avlamanın 24 metre derinlikte yapılamayacağını ve bu yasanın gırgır avcılığının sonunu getireceğini savunarak yasağın kalktığı gece yarısı ‘Vira Bismillah’ demedi. Merkeze bağlı Kozlu Beldesi’ndeki limanda gırgırlarını yeni balık sezonuna hazırlayıp tayfalarını hazır eden balıkçılar, yasanın bir an önce yumuşatılmasını ya da  çekilmesini istediklerini söyledi.

Seslerini duyurmak için denize açılmayan balıkçılar, yasada iyileştirme yapılmadığı takdirde balıkçılıkla geçimini sağlayan birçok kişinin bu durumdan olumsuz etkileneceğini anlattı. 40 yıllık balıkçı 52 yaşındaki Coşkun Ünal, şu anki yasa ile halka ucuz balık yedirmelerin imkansız olduğunu savundu. Ünal, Pazartesi gününe kadar denize çıkmama kararı aldıklarını söyleyerek, şöyle dedi:

"1 Eylül’de denize çıkarak ‘Vira Bismillah’ diyecektik ama şu an diyemiyoruz. Bu gece denizlere çıkan tek bir gırgır teknesi yok. Demek ki durumun vahameti anlaşıldı ki Türkiye’deki tüm gırgır tekneleri denize çıkmıyor. Pazartesi gününe kadar denize çıkmayacağız. Pazartesi tekrar yetkililere müracaatta bulunacağız. Alacağımız cevaba göre hareket edeceğiz."

"BANKA KREDİLERİMİZİ BİLE ÖDEYEMEYİZ"

Karadeniz’de 24 metre derinlikte balık avlamanın çok zor olduğunu ifade eden Ünal, şöyle devam etti:

"Bu nimetten halkımızın yararlanmasını istiyoruz. Biz bu yaz boyunca tayfaların yevmiyeleri, tekne bakımları, ağları derken 130 bin lira masraf yaptık. Daha büyük tekneler 500 in liraya kadar paralar harcadı. Bankalara borçlarımız var. Bunları ödememiz lazım. Bu yasa geri alınmadığı sürece tayfaların giderlerini masraflarını banka kredilerimizi ödeme imkanımız yok. Sonuçta biz bu yasların geri alınarak tekrar eski düzene gelmesi için mücadele edeceğiz. Denizi bitirmek istemiyoruz. Biz bu denizlere yatırım yaptık. Yarın bunları çocuklarımıza bırakacağız. Biz bindiğimiz dalı niye keselim?"

"BÖYLE OLACAĞINI BİLSEK BU KADAR MASRAF YAPMAZDIK"

Balık sezonu öncesi 17 tayfayla iş anlaşması yaptığını ancak yapılan yeni düzenleme ile tüm hesaplarının altüst olduğunu anlatan 49 yaşındaki Turhan Karadeniz ise şöyle konuştu;

"Balıkçılar, şu anda Karadeniz, Ege, Marmara için karar aldı. Pazartesi gününe kadar denize çıkılmayacak. Sonra ne olur bilemiyoruz. Tayfalarımızı hazırladık. Bunların da çoluk çocukları var. Bunlarda bu denizde 6 ay çalışarak 1 yıllık masraflarını çıkarmak üzere geldiler. Bizimde yapmış olduğumuz masraflarımız var. Hükümet bizim önümüze 1 yıl önceden değil, yasağın kalkmasına 10 gün kala engel çıkarttı. Daha önceden bunun böyle olacağını söyleselerdi bu masrafları yapmazdık, belki balıkçılık da yapmazdık. Hükümetin koyduğu derinlik yasaklarından dolayı denize çıkıp balık avlama şansımız yok. Çıksak ceza yeriz bu yüzden denize çıkmıyoruz."



GG(DS/İD)