İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde düzenlenen koyun dağıtım törenine Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, İl Müdürü Necmi Çelik ve üreticiler katıldı. İl Müdürlüğü'nde görevli veteriner Ali Özçelik, törende damızlık olan merinos ırkı koyunların bakımı ve beslenmesi, hayvanlardan yararlanılması konusunda çiftçilere bilgi verdi. Veteriner Özçelik, şöyle dedi:

"Bu hayvanlar et ırkıdır. Bizim bölgemizde koyun, keçi, kuzuya sütü için bakılmaz, eti için bakılır. Koyun küçük altın gibidir. Sıkıştığınız zaman kuzusunu satarsınız. Ya da keserseniz, yeme imkanınız olur. Ama bir büyükbaş hayvan öyle değil. 200 kiloluk büyükbaş bir hayvanı kestiğiniz zaman etini nereye koyacaksınız? Siz bunlardan bol bol yavru almaya bakacaksınız. Dişileri elinizde tutun, erkek hayvanları da kesim çağına gelene kadar bakın, satın. Diğer hayvanların yavruları 300 lira ediyorsa, bunların yavruları 600 lira eder."

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, İl Özel İdaresi finansmanlığında yürütülen proje kapsamında dağıtılan hayvanların yüzde 10'unun üreticilerden peşin alındığını, geri kalan bölümünün 2 yıl ödemesiz 3 eşit taksitte tahsil edileceğini söyledi. Çelik, dağıtılan koyunlarda ikiz doğum oranının yüzde 50-70 olduğunu, dolayısıyla 10 damızlık koyundan bir seferde 15 kuzu alınabileceğini kaydetti. Tören, hayvanların üreticilere teslim edilmesiyle sona erdi.



DS(EE/SS)