Valilik önündeki Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törene Vali Yardımcıları Mehmet Tevfik Emre ve Fethi Özdemir, Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özdemir, İl Jandarma Komutanı Albay Halil İbrahim Yaşatır, diğer protokol üyeleri, daire müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Belediye Başkanı Muharrem Akdemir'in Atatürk Anıtı'na çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Başkan Akdemir'in konuşmasından sonra ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bazı milletvekillerinin gönderdiği mesajlar okundu. Uzunmehmet Anadolu Lisesi öğrencisi İlknur Uzun ile Uzunmehmet İlköğretim Okulu öğrencisi Semih Barut'un okuduğu şiirlerin ardından tören, Fatih Halk Eğitim Merkezi'nin Zonguldak yöresi halk oyunları gösterisiyle sona erdi.

UZUNMEHMET ANILDI

8 Kasım 1829'da Ereğli İlçesi'ne bağlı Köseağzı Köyü'nde kömürü bulan Uzunmehmet için de anma töreni düzenlendi. Milli Egemenlik Caddesi üzerindeki Uzunmehmet Anıtı önünde yapılan törende konuşan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, Karaelmas serüveninin, Uzunmehmet'in 8 Kasım 1829'da kömürü bulmasıyla başladığını söyledi. Uzun yıllar ülkenin taş kömürü ihtiyacını karşılayan TTK'nın 1970'li yıllarla birlikte talebi karşılamakta yetersiz kaldığını vurgulayan İnan, şunları kaydetti:

"1973'te 16 bin ton olarak başlayan taş kömürü ithalatı, 2011'de 21.3 milyon ton düzeyine çıkmıştır. Kurumumuzun varlığını sürdürübilmesi, ancak üretim artışı ve maliyetlerin düşürülmesi ile mümkün olacaktır. Bunun için işçisi ile memuru ile mühendisi ile yöneticisi ile hatta kurumda çalışmayan Zonguldak kentlisi ile top yekün hepimize önemli görevler düşmektedir. Bu konuda herkesin sorumluluk alması gerekmektedir."

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş da üretimdeki düşüşe dikkat çekti. Alabaş, "Türkiye'nin ihtiyacı ve ithalatı her geçen yıl artıyor. Türkiye, taşkömürü için dışarıya yılda 4 milyar dolar öder hale geldi. Taş kömürüne gereken önemi vermez, üretimimizi artırmazsak, ithalata ödeyeceğimiz para daha da yükselecek. Biz üretmek istiyoruz. Çünkü ülkemizin üretime ihtiyacı var" diye konuştu. Tören, konuşmaların ardından sona erdi.



DS(EE/BT)